Cauta

Cu cat vor creste salariile in urmatorii ani

Salariile vor creste pana in 2015 cu doar cateva sute de lei. Cele mai mari lefuri sunt si vor fi in continuare in Bucuresti-Ilfov, iar cele mai mici, in Harghita si Covasna.

Milioanele de tineri si mai putini tineri romani fara un loc de munca se vor bate pe cele 180.000 de joburi disponibile in urmatorii trei ani.

Teoretic, Romania ar putea adopta auro in anul 2015, dar pana atunci trebuie sa mai faca pasi pentru a se apropia, fie si de departe,  de veniturile obtinute in Europa. In statele dezvoltate acestea sunt, in medie, intre 3.500 de euro/luna in Germania si 4.900 de euro/luna in Danemarca. Aceste salarii sunt de minimum zece ori mai mari ca in Romania, iar perspectivele nu sunt optimiste, in conditiile in care leafa medie a unui roman este de 1.572 de lei net/luna (350 de euro, la un curs de 4,5 lei/euro), iar pana in 2015 va creste cu doar 225 de lei, insumat pe trei ani, ajungand la aproape 1.800 de lei/luna (390 de euro). Cel putin asta prezice Comisia Nationala de Prognoza (CNP) in cea mai recenta estimare oficiala.

Venituri „mari”, lefuri de mizerie

Conform CNP, cele mai mari salarii sunt acum si vor fi si peste trei ani in zona Bucuresti-Ilfov, unde leafa medie este estimata sa creasca de la 2.248 lei/luna (500 de euro), in medie, in acest an, la 2.561 lei/luna (570 de euro) in 2015, adica de circa sapte ori mai mici ca in statele dezvoltate din UE. Judetele cu salarii considerate mari,  de „numai” noua ori mai mici ca in Germania, de exemplu, vor fi, ca si acum, Brasov, Constanta, Timis, Gorj, Arges , unde lefurile vor insuma peste trei ani intre 1.650 de lei si 1.850 de lei, in medie, pe luna. Chiar si asa, angajatii din aceste judete pot fi multumiti, in lipsa de alte perspective, intrucat conationalii lor din alte zone castiga mult mai putin. Astfel, in Harghita, Maramures, Satu Mare, Covasna etc., salariul mediu de acum este intre 1.100 si 1.200 de lei/luna, de 14 ori mai mic ca in Germania, iar in urmatorii trei ani abia daca se va majora cu 150 de lei. Indirect, prognoza indica  astfel zonele pe care le pot alege cei care vor sa obtina o leafa ceva mai buna, insa numarul angajarilor va fi destul de mic in urmatorii trei ani.

Perspective slabe pentru angajari

Oficial, numarul somerilor este de 430.000, dar in realitate sunt cateva milioane de romani care lucreaza doar temporar sau deloc. Perspectivele acestora, plus ale viitorilor absolventi de liceu care vor un job sunt sumbre. Prognoza CNP indica, negru pe alb,  ca in urmatorii an numarul salariatilor va creste de la 4,43 de milioane  in 2012 la 4,61 milioane in 2015, deci cu numai 180.000.

Ultimele stiri

  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Guvernele, în foame de bani: taxele pe mașinile electrice adaugă costuri pentru cumpărători
  • Ion Iliescu, un mesaj care a cutremurat Facebook: „Le mulţumesc angajaţilor SPP, foşti şi actuali…”/Ultimele vești despre starea fostului președinte
  • Washingtonul alege momentul nepotrivit pentru a provoca China
  • Exit mobile version