Cauta

Constituția? Un fleac, am ciuruit-o

8 decembrie. Ziua Constituției. Klaus Iohannis n-a rezistat ispitei de a ieși în față, pentru că trebuie să-și consolideze rapid poziția de președinte al României, de prim-ministru, de președinte al Camerei Deputaților, al Senatului și de lider al PNL. Altfel spus, trebuie să-și cimenteze poziția de monarh. Doar Patriarh nu poate fi, în rest poate fi orice vrea el, de la șef la Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi și până la Judecător Absolut al României, peste Ministrul Justiției și Procurorul General. În fond, n-ar fi nicio greutate să capete și funcțiile acestea, dar trebuie modificată Constituția. Cea actuală nu îi vine bine, e ca un maiou care ba îl strânge la subraț, ba e prea larg și flutură pe el ca o haină de căpătat.

Klaus Iohannis își pregătește terenul pentru a lua țara la subraț

Klaus Werner Iohannis putea alege orice zi în care să adreseze românilor un mesaj. Exact ca în vara lui 2018 când, ieșind de la slujba de duminică, a lansat înștiințarea că mai vrea un mandat la conducerea României și că își va depune candidatura. Chiar nu băgase de seamă că își începuse campania electorală cu un an înainte sau avea nevoie de o justificare?

Pretext cusut cu ață albă

Marele Înțelept de la Cotroceni a ales ziua de 8 decembrie pentru a vorbi românilor despre Constituție. Pretextul pare să fi fost că atunci se sărbătorește Ziua Constituției. În mod surprizător, președintele și-a adus aminte că există și o asemenea zi. Zic surprinzător pentru că, exceptând perioada scursă din noiembrie 2014 și până acum, nu a participat la vreo sărbătoare a țării. Ziua Națională nu, Ziua Drapelului nu, Ziua Limbii Române nu, Ziua Imnului Național nu, Ziua Unirii nu, nici a Unirii Bucovinei cu România. De data aceasta, Administrația Prezidențială a compus repede un mesaj, dar nu trebuie să vă așteptați la felicitări, așa cum se obișnuiește. În conținut, după un preambul care bate apa în piuă, ne trezim pe nepusă masă cu Iohannis care vorbește în nume personal, luând cuvintele din gura consilierilor.

Când înstiga la revoltă de care Constituție era vorba

Asta e așa, de ochii lumii, căci după formula de redactare e limpede că tot consilierii au trudit. Mâna cetățeanului Klaus Werner Iohannis ar fi scris „tranzițea”, „valori constituțonale”, „construcțea constituțonală”, „protecțea” și așa mai departe.

Atașament și alte vorbe

La un moment dat, intrăm în ceață. Mesajul devine confuz și e greu de lămurit dacă vorbesc consilierii în numele Marelui Gânditor sau acestuia i-a plăcut cum sună și și-a însușit cuvintele. „Înțelegerea profundă a semnificației și spiritului textelor constituționale, buna-credință și loialitatea constituțională presupun un atașament autentic față de principiile Legii Fundamentale”. Cred, totuși, că e opera acelorași condeieri, căci, după opinia mea, Klaus Iohannis nu se poate lăuda cu performanța că a înțeles vreodată spiritul textelor constituționale și nici cu atașamentul față de principiile Legii Fundamentale n-a stat grozav.

Un tandem care va intra în cartea de Istorie doar pe două rânduri și jumătate

Când a fost nevoit să semneze decretul de demitere a Laurei Codruța Kovesi, după un conflict constituțional constatat și sancționat de CCR, de care atașament sau principii o fi fost vorba?

Iohannis, când?

Klaus Iohannis chiar a înțeles semnificația Constituției? Când? Atunci când și-a abandonat statutul de mediator? Când s-a alăturat mulțimii și a instigat la revoltă sau când a dat buzna în ședința guvernului condus de premierul Grindeanu, în condițiile în care aceeași Constituție prevede că nu avea ce căuta acolo? Când a dat dovadă că a înțeles prevederile și valorile Legii Fundamentale? Atunci când s-a erijat în lider al unui partid politic? Când a cerut moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă? Când a cerut PNL să se pregătească de guvernare, știind deja rezultatul, când și-a arogat succesul moțiunii sau când a afirmat că o Românie normală este una fără PSD?

L-a lovit amorul?

Surpriza vine la finalul mesajului. „Orice demers de revizuire a Constituției va trebuie realizat cu maximă responsabilitate, obiectivul fiind acela de a avea o Lege Fundamentală modernizată, care să permită construcția unui edificiu statal puternic și eficient”. Deci, despre asta era vorba, despre modificarea Constituției, nicidecum despre semnificația zilei de 8 decembrie. Analizându-i evoluția ultimei luni, este clar ca bună ziua că cetățeanul Klaus Werner Iohannis are nevoie de revizuirea Constituției, în dorința lui de a stăpâni și de a controla tot. Vrea mai multă putere decât deține acum. „Ca Președinte al României, voi rămâne profund dedicat rolului constituțional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale”, spune Chibzuitorul de la Cotroceni. Ciudat! După ce a tratat-o ca pe o târfă, acum s-a îndrăgostit de ea?

Ultimele stiri

  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Exit mobile version