Cauta

Cât de periculos ar fi pentru omenire un „Război în Spațiu”? Ce se întâmplă dacă pui o armă nucleară pe orbita terestră

Zeci de sateliți ai Space X, distruși în spațiu. Ce explicații are Elon Musk

Casa Albă a confirmat joi că amenințarea la adresa securității naționale, semnalată ieri de un congresman republican, este legată de „o capacitate antisatelit pe care Rusia o dezvoltă”.

Kirby a spus că SUA intenționează să „interacționeze direct cu rușii” și că urmează să decidă care sunt pașii următori, dar că nu au luat încă contact cu omologii ruși.

Ce înseamnă un „Război în spaţiu”?

Americanii vorbesc despre un „pericol iminent la adresa securității naționale”. Unii experți s-au arătat îngrijorați și în trecut că un stat ar putea să detoneze în spațiu o armă nucleară, în ideea de a interfera cu sateliții, din cauza emisiilor de radiații generate.

Pe orbita Pământului, atmosfera este prea puțin densă pentru ca în urma unei explozii nucleare să avem o undă de șoc periculoasă pentru sateliți, dar o astfel de explozie ar genera un puls electromagnetic care ar dezactiva, probabil, un număr de sateliți aflați în apropiere.

Acești sateliți dezactivați nu vor mai putea fi controlați și, probabil, se vor ciocni, în viitor, cu alți sateliți sau alte fragmente, generând astfel și mai multe deșeuri orbitale”, a spus fizicianul Claudiu Tănăselia, pentru hotnews.ro.

Arma nucleară în spaţiu, o teorie veche

Statele Unite știau de încercările Rusiei de a dezvolta capacități antisatelit încă de acum „multe, multe luni, dacă nu chiar ani”, a spus Kirby, iar Biden a fost informat despre acestea încă de la începutul mandatului său.

El a spus că doar în ultimele săptămâni comunitatea de informații a fost „în măsură să evalueze cu mai multă claritate cum încearcă Rusia să dezvolte această capacitate”.

„Rusia nu are nici un interes să facă inutilizabilă orbita terestră: Rusia are nevoie de propriii sateliți, în special în această perioadă, mai mult decât oricând în ultimele decenii.

Doar în ultimele două luni, Rusia a lansat doi sateliți militari secreți, despre care nu știm prea multe detalii”, a mai zis fizicianul Claudiu Tănăselia, care a continuat:

„Cel puțin teoretic, o explozie nucleară pe orbită poate dezactiva imediat mai mulți sateliți decât armele convenționale (ar fi nevoie de o rachetă pentru fiecare satelit țintit), dar asta ar cauza în timp și mai multe deșeuri, deci ar afecta și sateliții națiunii care ar declanșa o astfel de explozie.

O armă nucleară plasată pe orbită este vizibilă de pe Pământ și traiectoria ei este predictibilă, deci o face vulnerabilă imediat după lansare”.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • CLANUL magistrați, interlopi, politicieni!
  • Englezii s-au săturat de VAR și votează pentru eliminarea lui din fotbal!
  • Răzvan Lucescu a cucerit Atena!
  • Deputații pun la colț Comisia Europeană. Captarea CO2 pune în pericol așezările umane
  • Economia internetului, amenințată de inteligența artificială
  • Centrele de date: Big Tech pune la bătaie miliarde de dolari
  • Ne-am aranjat. MApN vrea să plătească în avans armamentul și să renunțe la orice fel de garanții
  • România, hub logistic regional: direcție cheie asumată de Guvernul Ciolacu
  • JO 2024: lamele de scrimă ale campionilor sunt făurite manual. Meseria “atipică”
  • Exit mobile version