AcasăTEHNOLOGIEÎn timp ce România se umple de deşeuri, alţii dau amenzi pentru...

În timp ce România se umple de deşeuri, alţii dau amenzi pentru gunoiul din spaţiu: 150.000 dolari (VIDEO)

Autorităţile din Statele Unite au aplicat prima amendă unei companii care a încălcat regulamentele privind gestionarea deșeurilor spațiale.

Dish Network a fost amendată cu suma de 150.000 de dolari de către Comisia Federală de Comunicații din Statele Unite pentru că nu a reușit să dea jos satelitul EchoStar-7 din orbită, acesta aflându-se în spațiu de peste 20 de ani.

Cum arată gunoiul spaţial?

Gunoiul spațial este format din bucăți de echipamente aflate pe orbita Pământului. Aceste componente, precum sateliții vechi și părți ale unor navete spațiale, nu mai sunt folosite și riscă să intre în coliziune.

Compania amendată și-a recunoscut vina în ceea ce privește satelitul EchoStar-7 și a fost de acord să remedieze problema.

De ce n-au „colectat” gunoiul spaţial mai devreme?

În 2002, Dish a plasat satelitul pe o orbită geostaționară, o zonă spațială care începe la altitudinea de 36.000 de kilometri deasupra Pământului.

În 2022, specialiștii de la Dish au descoperit că satelitul era la limită cu nivelul de combustibil, insuficient pentru a-l propulsa până la cimitirul spațial.

Astfel, obiectul s-a oprit pe la jumătatea distanței, la 178 km de destinația setată și la doar 122 km deasupra regiunilor geostaționare folosite de sateliții activi.

author avatar
Andrei Ștefan