Cauta

„Campionul retrocedarilor”, Horia Simu, pe tava judecatorilor

Procurorii DNA au mai finalizat inca un dosar legat de activitatea dubioasa a ANRP, cap de lista in boxa acuzatilor fiind intangibilul Horia Schiopu-Simu.

Controversatul afacerist, dar si fostii deputati Marko Attila si Catalin Theodor Nicolescu, au fost trimisi in judecata, in sarcina lor fiind retinut un prejudiciu de 70 milioane de euro.

Aflat in stare de arest preventiv, Horia Simu ajunge pentru prima data in fata judecatorilor, asta in conditiile in care ani in sir a fentat statul roman, castigand sute de milioane de euro.

Ce-a facut Simu cu banii de la ANRP

In dosarul ANRP, Simu este acuzat de spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu, iar fostii parlamentari Theodor Nicolescu, aflat in arest la domiciliu in alta cauza, fost vicepresedinte ANRP, si Marko Atilla, cercetat in lipsa intrucat s-a sustras urmaririi penale, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Au mai fost trimisi in judecata si alti functionari ai ANRP, printre care si Ingrid Zaarour, sefa Autoritatii. Potrivit anchetatorilor, prin intermediul unor inginerii pentru care este recunoscut, deja, Simu i-a determinat pe membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor sa supraevalueze un teren si sa-i acorde despagubiri mai mari, in detrimentul statului roman.

In plus, Simu a incercat sa ascunda provenienta ilegala a banilor primiti de la ANRP. Practic, a schimbat sumele de bani primite in lei de la ANRP in valuta, transferand apoi cea mai mare parte a fondurilor banesti realizate din valorificarea actiunilor de la Fondul Proprietatea in favoarea unor societati off-shore, controlate de catre el, cu justificarea “contract de imprumut”/”restituire imprumut”.

“Concret, in perioada martie 2008 — august 2008, inculpatul Simu a dispus transferul si a schimbat sumele de 9.577.000 euro, 10.010.000 dolari si 3.828.623 lei, cunoscand ca provin din savarsirea de infractiuni, in conturile unor societati de tip off-shore, pentru ca apoi sa le transforme in actiuni la Compania de Constructii Cai Ferate — CCCF Bucuresti S.A, SC FORADEX SA si CUPROM SA”, au constatat anchetatorii.

Ultimele stiri

  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Exit mobile version