Cauta

Bancile romanesti, puse la punct de Curtea de Justitie europeana

Curtea de Justitie a a UE a decis ca bancile sunt obligate sa prezinte clientilor care vor sa ia credite toate riscurile pe care le implica imprumuturile in moneda straina. In caz contrar, pot fi banuite de rea credinta.

Veste buna pentru romanii cu credite in franci elvetieni bancile nu scapa de responsabilitate

Decizia ii da dreptate avocatului Gheorghe Piperea, care reclama de mult timp lipsa de responsabilitate a bancilor romanesti are s-au spalat pe maini in cazul creditelor contractate in franci elvetieni si au aruncat toata paguba in carca clientilor. La fel ca Piperea vede lucrurile si CJUE – a carei decizie obliga instantele noastre sa verifice daca bancile au fost de buna credinta si si-au informat clientii asupra tuturor elementelor care pot avea efect asupra intinderii obligatiilor pe care si le asuma la contractarea creditului si le-au dat toate informatiile care le permitau sa evalueze costul total al imprumutului. Tot CJUE a subliniat si ca informatiile care se dau consumatorilor nu trebuie sa se limiteze la posibilitatea aprecierii sau a deprecierii, in timp, a valutei in care a fost/este contractat imprumutul, ci trebuie sa vizeze si impactul pe care il au asupra imprumutului fluctuatiile cursului de schimb valutar si o majorare a ratei dobanzii. Si mai rau pentru bancile care insista sasi decline orice responsabilitate in cazul contractarii creditelor in franci elvetieni este faptul ca CJUE a decretat si ca analiza legata de buna lor credinta versus existenta unui ”caracter abuziv al clauzei” trebuie raportata la momentul incheierii contractului, situatie in care argumentul ”au semnat, si-au asumat, e treaba lor” nu mai poate fi invocat. ”Aceasta analiza trebuie efectuata in raport cu momentul incheierii contractului, tinand seama in special de expertiza si de cunostintele bancii in ce priveste posibilele variatii ale cursului de schimb valutar si riscurile inerente contractarii unui imprumut in moneda straina”, a decretat scurt Curtea de Justitie europeana.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version