Cauta

Avem epidemie. Scapa cine poate!

Sorina Pintea a anuntat epidemie de gripa la nivel national, deoarece au fost inregistrate trei saptamani epidemice consecutive,  bilantul persoanelor decedate se ridica la 57. Numarul infectiilor respiratorii este  mai mare cu 53% fata de sezonul trecut, iar  circulatia intensa a virusului se va mentine inclusiv in februarie.

O lectie pentru campaniile anti vaccinare

Au fost comandate suplimentar 30.000 de vaccinuri pentru populatia cu risc, care vor fi distribuite in tara incepand de astazi, la directiile de sanatate publica, ministrul Sanatatii a anuntat ca in scoli se pot suspenda cursurile daca absenteismul depaseste 20%, iar spitalele care nu raporteaza corect infectiile cu gripa vor fi sanctionate. De asemenea,  Pintea a precizat  ca din sezonul viitor este posibil ca in farmacii sa se poata efectua direct vaccinul antigripal. Directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, spune ca, la acest moment, nu se pune problema instituirii carantinei in Romania din cauza gripei, carantina e o masura adoptata extrem de rar si de obicei e decisa de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute, confirmate pana in data de 27 ianuarie, este de 134.201, cu 53.4% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (87.492) si cu 14.2% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (117.576). In sezonul trecut, 129 de oameni au murit din cauza gripei, ultimul deces a fost inregsitrat  in mai 2018.

Dr. Streinu-Cercel: trebuie sa ne spalam si in nas

„Nu uitati ca trebuie sa ne spalam in nas. Cand ne spalam pe fata, spalam si interiorul nasului, pentru ca il decontaminam. Tot ce invatam la gradinita trebuie sa punem in practica in mod real. Fiind vorba de scoli, slava Domnului ca o sa vina o vacanta. Daca lumea intelege sa nu isi duca copiii in mall-uri e un lucru bun. Daca nu intelege acest lucru, ne putem astepta sa avem alte imbolnaviri cu virus gripal. (…)Problema este igiena personala. Revenim cu acest tablou al igienei personale. Apa si sapunul sunt sfinte, nu dezinfectantul. (…) Nu stranutam in mana. In acest context, este bine sa purtam si masca de protectie. Masca de protectie nu se poarta sub nas. Daca o purtati sub nas o purtati degeaba pentru ca la nivelul nasului exista o incarcatura virala fantastic de mare. Va protejeaza ceva de stranut, dar in continuare veti da celor din jurul dumneavoastra si veti contamina pacientii din jurul dumneavoastra”

Ecaterina Andronescu, trezita din somn

In timp ce Ministerul Sanatatii anunta recomandari pentru populatie si unitatile medicale, in plina criza, dna profesoara cu idei traznite (copiii de clasa I, lasati repetenti sau scurtarea vacantei de iarna), vorbeste banalitati. Aflam ca, „daca este sanatos, copilul se duce la scoala, daca nu, merge la doctor”, in scoli se vor suspenda cursurile „doar acolo unde este cazul”, si apa si sapunul din scoli „tin de responsabilitatea directorului”.  Putin, foarte putin, te astepti ca un ministru al Educatiei sa gestioneze rapid  si eficient epidemia de gripa in scoli, dar se vede treaba ca Andronescu nu le-a mai trecut de mult pragul ca sa stie ca apa si sapunul sunt asigurate mai mult din banii parintilor

Masuri de protejare

Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare;  Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei; Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului); Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului; Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical. Continuarea vaccinarii antigripale.

Ultimele stiri

  • Comunicat de presă Comuna RADOVAN
  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • Exit mobile version