Cauta

Asta ne mai trebuia! România va fi lovită de foamete

Seceta și variațiile de temperatură au început să distrugă deja culturile de cereale, atrag atenția fermierii români. Situația este la fel de dramatică și în Europa, dar și pe continentele mari producătoare de cereale din lume, astfel că, anul acesta, România riscă să fie afectată grav de foamete.

Stare de urgență în agricultură din cauza secetei. Unde este ministrul Oros?

Fermierii din România au intrat deja în panică. O bună parte a culturilor de cereale a fost deja compromisă, iar prelungirea secetei și temperaturile de îngheț înregistrate noaptea riscă să compromită masiv producția din acest an. ”Noi tot am sperat că vor fi precipitații, pentru că știam că martie este o lună ploioasă, aprilie la fel, dar cel puțin în următoarele 10 zile din aprilie nu se anunță nimic. Iar culturile de toamnă, grâu, orz, rapiță, suferă cum n-au suferit niciodată din cauza lipsei de apă. La secetă s-au mai adăugat și variațiile de temperatură, care ne-au dat mari bătăi de cap, deja putem vorbi de pierderi, ținând cont de faptul că diferența de temperatură între zi și noapte depășește de multe ori 15 grade. În zona Moldovei, în ultimele două nopți au fost temperaturi de minus 7- minus 8 grade, iar temperatura resimțită în aer a fost de minus 11- minus 12 grade Celsius. Pomii fructiferi, și aici mă refer la cais, la piersic și chiar la cireș, au fost afectați în totalitate, adică, practic, anul acesta ne vom uita numai la frunze, că fructe nu o să avem. La culturile de cereale, avem deja 15% pierderi până acum, iar săptămâna viitoare se anunță tot temperaturi negative și fără precipitații, fapt care va ridica foarte mult procentul de pierderi. Gândiți-vă la culturile de primăvară, care, pe fondul căldurii de peste zi, au intrat în vegetație și sunt supuse înghețului noaptea. Este posibi să le pierdem și pe acestea. Dacă mai persistă seceta și variațiile de temperatură, perspectivele sunt foarte sumbre la toate culturile. Avem o lună și jumătate de când plantele au intrat în vegetație și nicio picătură de ploaie. Dacă până în mai nu avem ploi, șansele să avem producție sunt foarte mici. Asta ne mai trebuia acum, în contextul pandemiei. Dacă mai avem și eșecul cu aprovizionarea alimentară, chiar că va fi o mare problemă. Și asta nu este numai în România, ci în întreaga Europă. În Australia și în America de Sud au fost și acolo probleme și au avut producții foarte mici. Dacă și în zona Europei și a Americii de Nord vor fi la fel, unde semnele nu sunt deloc bune, va fi afectată securitatea alimentară. Lucrurile sunt foarte grave. În situația în care oficialitățile din țara noastră ar face o analiză serioasă și corectă, ar trebui să se limiteze exporturile la cereale, măcar pentru un an de zile, pentru a asigura hrana românilor”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

”Nici nu știm dacă mai avem ministru la Agricultură”

Conducerea LAPAR avertizează că este nevoie de măsuri urgente în agricultură și critică, în același timp, absența ministrului de resort, în condițiile în care producătorii se confruntă cu probleme grave. ”Potențialul nostru este de trei ori consumul României și sperăm să ajungem măcar să putem asigura necesarul pentru piața internă. Un coleg de la Brăila spunea ieri că are nevoie de apă pentru irigații. Ministerul Agriculturii, de vreo șase luni de zile, îl cauți prin presă, să vezi dacă mai este vreunul acolo. Este o situație extremă, este lipsă de precipitații, lăsând epidemia la o parte, că de asta se ocupă alte ministere. Ministrul trebuie să vadă ce resurse găsește pentru a da drumul la apă, pentru a umple canalele cu apă, să irige acolo unde sunt instalații, să mai salvăm cât de cât ceva. Ar trebui să creeze posibilitatea unor credite pentru ca agricultorii să-și achiziționeze inputuri (materialele necesare înființării unei culturi) mult mai rezonabile la preț. Încă nu s-au terminat de dat banii pe APIA, deși activitatea APIA este suspendată și nu știu ce se va întâmpla nici cu depunerea cererilor, că nu poți cere agricultorilor să trimită online, că din cei 900.000, doar 200.000 au studii superioare, medii sau școli profesionale și nu le poți cere să fie experți în computere. Cu aberația asta cu cereri online, sigur o să rămânem fără fonduri exact în cea mai cumplită perioadă pentru România”, ne-a mai precizat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Ultimele stiri

  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Exit mobile version