Cauta

Arafat şi Mihăilă au anunţat cum se va închide ţara pentru nevaccinaţi. Iată ce diferenţieri se vor face între români!

Raed arafat

Raed Arafat a anunţat cum se va închide ţara pentru nevaccinaţi. Iată ce diferenţieri se vor face între români!

Șeful DSU, Raed Arafat, a admis faptul că şi ţara noastră va începe să facă diferenţieri între oamenii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi. El nu exclude ca accesul în anumite sectoare – cum ar fi industria HoReCa – să fie acordat măcar unei categorii de persoane: cele vaccinate.

Săptămâna viitoare urmează să fie discutată o eventuală hotărâre CNSU pentru măsurile care vor fi în vigoare de la 1 august.

O să vedem care sunt măsurile care rămân la fel, dacă sunt modificări, aceste lucruri urmează să se stabilească în cursul săptămânii care vine, iar între timp sunt convins că se va discuta inclusiv la nivel politic care va fi abordarea (în eventualitatea unui nou val pandemic – n.r.)”, a declarat Raed Arafat, vineri seara, la postul Digi24.

Urmează scandalul din cauza discriminărilor?

Este de aşteptat ca diferenţierile între cele două categorii (vaccinaţi şi nevaccinaţi) să ducă la un scandal în societate, centrat pe discriminare. Arafat recunoaşte că altă variantă nu există, în acest moment.

Ți se dau mai multe variante. Te vaccinezi, te testezi sau, dacă ai trecut prin boală, ești scutit pe o perioadă de 180 de zile, cam asta e regula europeană. Dacă nu ești vaccinat, te testezi. Deci este o alternativă, față de cine este discriminarea?

Față e cei care nu vor sub nicio formă nici măcar să se testeze? Aici devine protecție sanitară, nu mai este discriminare. Există foarte multe argumente în acest sens”, a mai zis şeful DSU.

De altfel, secretarul de stat în MAI a dat de înţeles că astfel de măsuri ar putea fi aplicate în România dacă va creşte numărul de infecţii cu COVID-19.

Dacă începe să crească numărul de infectați, ajungi la astfel de soluții. Da, este posibil, în loc să închizi totul. Dacă ajungem peste 3 la mie, vom ajunge să spunem că în interiorul restaurantelor scădem capacitatea, închidem, nu permitem să se deschidă.

Ori o să permitem capacitate mai mare, dar cu condiția că cei care intră să ne asigurăm că nu transmit, că nu sunt bolnavi și așa mai departe. Există astfel de abordări”, a zis Arafat.

Doar vaccinații în restaurant?

Cert este un lucru: nimeni nu vrea să impacteze economia la maxim, adică impactul pe economie se va dori să fie cât mai mic.

Asta înseamnă ca alternative gen: da, nu intră toată lumea într-un restaurant în interior, dar vaccinații vor putea să intre sau vaccinații și testații vor putea să intre – măsuri pe care le vedem în Franța, în Grecia în unele zone – va fi posibil să se întâmple”, a declarat Raed Arafat.

Certificat verde pentru accesul în spaţiile publice?

Autoritățile iau în calcul introducerea certificatului verde pentru accesul populației în toate spațiile publice închise, considerate neesențiale.

Având în vedere evoluția pandemiei, relaxările pentru nevaccinați pot să continue și mi se pare normal ca vaccinații să stea în continuare în birouri fără mască dacă toți ceilalți din birouri sunt vaccinați. Dar persoanele nevaccinate care sunt cele mai expuse riscurilor, dacă cifrele cresc, să existe restricții.

Am prezentat în coaliție măsuri care au funcționat în alte state. Acestea au fost ipoteze de lucru. Urmează ca săptămâna viitoare să reluăm fiecare dintre aceste măsuri și să vedem care vor fi considerate oportune.

Nu e vorba doar despre mall-uri, e vorba de spații publice închise neesențiale în weekend, precum mall-urile. Supermarketurile sunt considerate spații esențiale.

Aceasta ar fi varianta cea mai simplă, utilizarea acestui certificat verde, combinat cu o aplicație care este deja dezvoltată de STS care să verifice veridicitatea acestui certificat verde”, a explicat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Ultimele stiri

  • Sabotaj împotriva statului. Contractele cu operatorii străini din Portul Constanța, în defavoarea țării
  • Femeia cu cele mai mari buze din lume și-a injectat și nasul, pentru a echilibra trăsăturile feței – FOTO
  • Unde se vând lingourile de aur “ca pâinea caldă”
  • „Supa vulcanică”, umătoarea sursă de minerale esențiale?
  • Mercedes recunoaște: mașinile electrice nu-i măresc profitul
  • Rareş Bogdan: Avem o șansă istorică pentru Capitală/Referiri la „partidul extremist” AUR: Să sperăm că partidul pro-rus nu va intra deloc în Parlament
  • Umanismul golănesc al Occidentului
  • Trump Trade Wars 2.0 – pericol real sau sperietoare?
  • Am avut un ministru formidabil și n-am știut
  • Accident grav. Cinci răniți, după ce un microbuz s-a izbit de un copac, în Gorj
  • Exit mobile version