AcasăPoliticaTrump Trade Wars 2.0 – pericol real sau sperietoare?

Trump Trade Wars 2.0 – pericol real sau sperietoare?

Dacă va reveni la Casa Albă, Donald Trump se va confrunta cu un mediu concurențial mult mai dur, atât pentru producătorii americani, cât și pentru rivalii lor din întreaga lume

În condițiile în care Donald Trump este prezumtivul candidat republican la alegerile prezidențiale, cu șanse mari de a-și asigura victoria în noiembrie, toate privirile se îndreaptă din nou către planurile sale privind strategia comercială.

Trump a lansat ideea unei taxe de 10% pe toate importurile din toate țările, precum și a unei taxe de până la 60% pe tot ceea ce vine din China, notează Foreign Policy. „Uitați-vă înapoi la primul mandat – a făcut ceea ce a semnalat că va face”, a declarat Stephen Vaughn, avocat specializat în comerț internațional la firma de avocatură King & Spalding din Washington și fost oficial comercial în administrația Trump. „Cred că oamenii ar trebui să-l ia în serios atunci când vorbește despre ceea ce va face”.

Tarifele, parte înrădăcinată a politicii americane

Trump și cei care probabil vor forma din nou grupul său de experți în domeniul comerțului sunt clari în ceea ce privește motivul pentru care speră să dubleze politicile care păreau să dea atât de puține dividende prima dată.

Creșterea tarifelor la importuri, în special de la marii rivali economici, cum ar fi China și Europa, ar reduce uriașul deficit comercial al SUA și ar aduce miliarde de dolari în venituri pentru Trezorerie.  Ar putea forța partenerii comerciali reticenți să își deschidă piețele pentru mai multe bunuri americane.

De când Trump a îmbrățișat tarifele și războaiele comerciale, au devenit o parte înrădăcinată a politicii americane – cel puțin în timpul președintelui american Joe Biden și, cu siguranță, în rândul Partidului Republican din zilele noastre.

„Lucruri care păreau excluse atunci când a preluat mandatul par acum acceptabile”, spune Wendy Cutler, vicepreședinte al Asia Society Policy Institute, enumerând, printre alte măsuri, tarifele mai mari impuse  aliaților din NATO și desființarea sistematică a Organizației Mondiale a Comerțului.

Trecutul nu asigură viitorul

Dar un nou război comercial pare să nu urmeze regulile celui vechi.  Unele studii sugerează că ideea lui Trump privind un tarif general de 10% ar costa fiecare gospodărie americană aproximativ 1.500 de dolari pe an. Trump însuși are convingerea că tarifele sau taxele de import sunt cumva plătite de țara exportatoare.

O altă problemă este că multe companii au migrat în alte țări cu tarife mai mici pentru exporturile în Statele Unite. De asemenea, exporturile de bunuri americane au fost mai mici la sfârșitul mandatului lui Trump decât la începutul acestuia.

Răzoiul comercial cu Uniunea Europeană a fost deosebit de costisitor. De exemplu, tarifele vamale impuse pentru oțel și aluminiu au redus importurile, dar au dus și la prețuri interne mult mai mari pentru aceste produse decât în restul lumi.

Dacă va reveni la Casa Albă, Trump se va confrunta cu un mediu concurențial mult mai dur, atât pentru producătorii americani, cât și pentru rivalii lor din întreaga lume. Dacă va crește tarifele, nu e clar cum va reuși să-și găsească aliați pentru a face față provocărilor comerțului mondial.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
292 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger