Cauta

400 de oameni disparuti in Fluviu Galben

Nava de croaziera Dongfangzhixing (Steaua Orientului) a naufragiat, luni seara, in apele fluviului Yangtse, avand peste 450 de persoane la bord, in regiunea Jianli. Pentru moment, doar 13 persoane au putut fi salvate.

Salvatorii desfasurau o lupta contra cronometru pentru a identifica eventuali supravietuitori prinsi in coca Stelei Orientului

Steaua Orientului, care  asigura legatura intre Nankin (estul tarii) si Chongqing (centru), a naufragiat in provincia Hubei, din motive deocamdata necunoscute, a indicat, ieri, agentia China Noua. 13 persoane, intre care mecanicul sef si capitanul, au putut fi salvate, cei doi declarand ca nava a fost prinsa intr-o furtuna puternica, informeaza AFP. Cand nava s-a scufundat, la ora locala 21.28, 458 de persoane  se aflau la bord, din care 406 erau pasageri chinezi, cinci erau angajatii unei agentii de voiaj iar 47 erau membri echipajului, a indicat postul de televiziune public, CCTV. Ieri, operatiunile de salvare erau ingreunate de ploi puternice si vanturi.

Prizonieri  in coca navei

Salvatorii au recurs la lovituri cu ciocanul in coca navei rasturnate, din care numai o mica parte iese din apa, si au auzit lovituri de raspuns. Presa locala a relatat ca  trei persoane au putut fi astfel salvate. O flotila de 150 de ambarcatiuni de pescuit si 14 nave fluviale luau parte la operatiunile de salvare, la fata locului fiind deplasati o mie de politisti si 140 de scafandri.

Trei kilometri in deriva

Motivele exacte ale naufragiului nu au fost determinate, a subliniat CCTV, precizand ca nava a navigat in deriva pe o distanta de trei kilometri inainte de a incepe sa se scufunde. Capitanul si mecanicul sef au fost audiati de politie. Steaua Orientului, cu o lungime de 76 de metri si o capacitate de 534 persoane, este proprietatea companiei Chongqing Dongfang, operator de croaziere in spectaculoasa regiune Trei Gatlejuri, unde a fost construit unul din cele mai impozante baraje din lume. ”Responsabilii companiei sunt la fata locului, nu cunoastem clar situatia”, a comunicat un purtator de cuvant al Chongqing Dongfang. ”Nu putem decat sa asteptam si sa consolam familiile victimelor”, a adaugat acesta. Potrivit presei chineze, peste 200 din pasageri erau originari din provincial Jiangsu (capitala Nankin) si 97 locuiau in Shanghai. Printre acestia, un numar important de turisti aveau varste cuprinse intre 50 si 80 de ani, potrivit cotidianului Hubei Ribao, citat de surse oficiale.

Primele critici

Raspunsul guvernamental, oferit de China noua a fost ca presedintele Xi Jinping a ordonat ca ”toate eforturile posibile sa fie facute” si ”toate invatamintele sa fie trase”. La locul tragediei s-a deplasat si premierul Li Keqiang, impreuna cu vicepremierul Ma Kai. Concomitent, pe retelele de socializare chineze, printre mesajele de compasiune, unii internauti au criticat reactia judecata ”tardiva” a autoritatilor si mass-media. Yangtse, cel mai lung fluviu al Asiei (6300 km) este caracterizat de curenti violenti si a fost scena multor catastrofe fluviale.

 

Ultimele stiri

  • Ingredientul secret pentru o friptură de miel fragedă și gustoasă/Se găsește în mai toate bucătăriile
  • Scene înspăimântătoare în SUA. Patru poliţişti ucişi şi alţi patru răniţi, într-un schimb de focuri – VIDEO
  • VIDEO cu momentul arestării. Cum a reacționat Prințul Paul de România când l-au săltat polițiștii
  • Dezvăluiri incredibile despre trecutul judecătoarei lui Vlad Pascu/„A avut concedii medicale repetate și prelungite”
  • Florin Piersic, operat de urgență. Ce a pățit marele actor
  • Citație Rugina Mariana
  • Comunicat de presă Administrație Spitalelor și Serviciilor Medicale București
  • Evoluția acțiunii Transgaz (TGN) în anul 2023
  • Horoscop 30 aprilie 2024 – Stelele vor oferi șansa de a vă îmbunătăți condițiile de viață
  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Exit mobile version