Cauta

Surpriza anului: economiile occidentale, umilite de Rusia

Se așteaptă ca economia Rusiei să crească mai rapid decât toate economiile avansate în acest an

Potrivit Fondului Monetar Internațional, se așteaptă ca economia Rusiei să crească mai rapid decât toate economiile avansate în acest an.

În cea mai recentă ediție a World Economic Outlook, FMI estimează o creștere a Rusiei cu 3,2%, depășind ratele prognozate pentru SUA (2,7%), Marea Britanie (0,5%), Germania (0,2%) și Franța (0,7%).

Într-adevăr, este o umilință dureroasă pentru națiunile occidentale care au încercat să izoleze economic și să pedepsească Rusia pentru invazia din 2022 în Ucraina.

Industria rusă nu a fost afectată de sancțiuni, iar consumul privat și investițiile interne rămân rezistente. Continuarea exporturilor de petrol și de mărfuri către țări precum India și China i-au permis să mențină venituri robuste.

De asemenea, complexul militar-industrial al Rusiei s-a extins în mod semnificativ în timpul războiului, în timp ce cheltuielile pentru apărare și producția au crescut vertiginos.

Economia de război, noua normalitate rusă

Pe scurt, țara s-a adaptat la o nouă normalitate pe măsură ce economia sa a fost pusă pe picior de război. Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a susținut  că Rusia „investește masiv în economia de război”. Și prevede o „temperare a creșterii economice” abia în 2025, „pe măsură ce efectele investițiilor ridicate și ale consumulu, susținute de creșterea salariilor pe o piață a muncii restrânsă, se vor estompa”.

FMI, cu sediul la Washington, include SUA, Marea Britanie, cele mai mari economii din zona euro, Canada și Japonia. Rusia, China și India rămân în categoriile „emergente și în curs de dezvoltare” din Europa și, respectiv, Asia.

La începutul celui de-al cincilea mandat al său, președintele Vladimir Putin a promis că va crește nivelul de trai în Rusia, prin creșterea cheltuielilor pentru educație, sănătate și infrastructură publică. De asemenea, el a semnalat că se vor majora impozitele pentru companiile mari și persoanele  mai bogate.

Totuși, economia Rusiei, la fel ca și cele occidentale, este afectată de inflație. Banca Națională a Rusiei ar urma să mențină dobânda cheie la 16% la următoarea ședință de politică monetară, care va avea loc la 26 aprilie.

Analiștii intervievați de Reuters se așteaptă ca ratele să se situeze la 12,5% până la sfârșitul anului, cu mult peste ținta de inflație a băncii centrale de 4%. Dar guvernatorul Elvira Nabiullina precizat că economia Rusiei “continuă să crească într-un ritm impresionant”.

Ultimele stiri

  • Are Ciolacu noutăți despre candidaturile la NATO? „Erdogan a făcut anunțul…”
  • Marcel Ciolacu, sensibilizat de situația din Gaza, după întâlnirea cu Erdogan
  • Premierul, despre faptul că românii vor merge cu buletinul în Turcia: „Un gest deosebit”
  • Ciolacu îl ridică în slăvi pe Erdogan: „Un lider cu viziune”
  • Alege ce citești
  • S.O.S la poarta AUR! Simion, scos din joc!
  • Baricada de la Inter reintră în actualitate ceva de speriat
  • Guvernul, făcut praf de economiști. Inflația va crește
  • Soarta criptomonedelor, la cheremul Americii?
  • Ministerul Energiei face jocul americanilor și îngroapă în datorii Nuclearelectrica
  • Exit mobile version