Cauta

Petrolul rusesc curge nestingherit. Occidentul, leu de mucava

În pofida sancțiunilor occidentale asupra petrolului rusesc, combustibilul intră pe piețele europene prin intermediul unei piețe alternative, în timp ce informațiile și cifrele din centrele energetice indică faptul că India importă țițeiul Rusiei, îl rafinează și îl reexportă în Europa.

De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, în urmă cu mai bine de un an, Uniunea Europeană a impus mai multe pachete de sancțiuni asupra sectorului petrolier rusesc.Centrul de analiză a datelor Kpler din capitala austriacă Viena consideră că măsurile europene nu au fost eficiente din cauza fluxului de petrol rafinat al Rusiei către țările blocului comunitar.

Victor Katona, un urmăritor al aprovizionării cu petrol de la Kepler Center, a declarat că, înainte de războiul Rusiei cu Ucraina, exporturile de petrol rusesc către India reprezentau doar 1% din necesarul indian, precizând că acum fluctuează între 40% și 45%!

India a importat mai mult de două milioane de barili de petrol rusesc pe zi în aprilie 2023. De asemenea, s-a înregistrat o  creștere semnificativă a exporturilor de benzină, motorină și alte produse petroliere ale  Indiei către țările UE în ultimele luni.

Țările occidentale au importat în ultimele 12 luni produse petroliere în valoare de 42 de miliarde de euro din țițeiul rusesc prin intermediul mai multor țări, confirmă Centrul finlandez pentru cercetări energetice(CREA).

Raportul indică faptul că Uniunea Europeană a fost cel mai mare importator de produse petroliere din aceste țări în perioada menționată, valoarea importurilor sale ridicându-se la 17,7 miliarde de euro. Pe locul al doilea s-a situat Australia, Statele Unite, Marea Britanie și Japonia. Motorina conduce în topul produselor petroliere importate cu 29%, și combustibilul pentru aviație( 23%).

Sancțiunile rămân ineficiente dacă nu acoperă țările asiatice, au precizat reprezentanții Kepler Center, subliniind că „dacă Occidentul vrea să afecteze industria petrolieră rusă, singura modalitate de a face acest lucru este să împiedice India și China să cumpere petrol rusesc”.

Katona a vertizat că problema pentru țările occidentale, fie că este vorba de Uniunea Europeană, de cele mai mari șapte țări din G7  sau de Statele Unite, este că o încercare de a împiedica India sau China să cumpere petrol rusesc „va duce la o creștere a prețului țițeiului chiar și până la 200 de dolari pe baril”.

Ultimele stiri

  • Are Ciolacu noutăți despre candidaturile la NATO? „Erdogan a făcut anunțul…”
  • Marcel Ciolacu, sensibilizat de situația din Gaza, după întâlnirea cu Erdogan
  • Premierul, despre faptul că românii vor merge cu buletinul în Turcia: „Un gest deosebit”
  • Ciolacu îl ridică în slăvi pe Erdogan: „Un lider cu viziune”
  • Alege ce citești
  • S.O.S la poarta AUR! Simion, scos din joc!
  • Baricada de la Inter reintră în actualitate ceva de speriat
  • Guvernul, făcut praf de economiști. Inflația va crește
  • Soarta criptomonedelor, la cheremul Americii?
  • Ministerul Energiei face jocul americanilor și îngroapă în datorii Nuclearelectrica
  • Exit mobile version