Cauta

SOC! Cine e omul lui Klaus din sistem!

Inca din vara lui 2016, pe cand fostul vicepremier Gabriel Oprea era in plina glorie, „bronzandu-se” la „soarele Puterii” fara sa banuiasca barem cat de repede se va „praji”, dezvaluiam ca, atunci cand Lucian Pahontu va fi schimbat din fruntea Serviciului de Protectie si Paza, principalul favorit sa-i ia locul este discretul general Daniel Ion Balasa. Care, pe atunci, alaturi de cuscrul chestor Danut Tudor, il flanca pe Gabriel Oprea, fiind detasat la Guvernul Romaniei, la cabinetul vicepremierului,  pe probleme de siguranta nationala.

Iar un prim pas a si fost facut cand, dupa ce generalul Alexandru Burian a mai primit o stea, cea de-a patra,  „creierul” SPP acceptand astfel sa se retraga in disperare de cauza, incercand sa iasa din „ghearele” scandalului CAR. Si cu toate ca principal favorit sa-i ia locul lui Burian era dat chiar la nivelul SPP generalul Adrian Costache, acesta a fost apoi nevoit sa iasa la pensie,  dupa ce noul „creier” al SPP-ului a devenit generalul Daniel Ion Balasa. Numai ca, acum, „mustaciosul” se afla din nou in „pole position” pentru a-i lua locul lui Lucian Pahontu, Balasa fiind apreciat la Palatul Cortoceni in mod special pentru discretia sa, presedintele Klaus Iohannis parand a se reorienta spre acesta pentru a asigura SPP- ului continuitatea si linistea de care are atata nevoie, dupa ce sibianul Robert Stanciulescu a abandonat cursa.

Dupa plecarea generalului Burian SPP nu a ramas totusi fara creier

Iar cum seful statului a motivat deja debarcarea lui Pahontu, afirmand in chiar cercul propriilor consilieri ca el unul gireaza in sistem doar pentru cei pe a caror numire si-a pus semnatura, sansele lui Balasa de a fi alesul cresc astfel exponential. Caci dintre toti actualii conducatori ai SPP el a fost singurul adus sub girul lui Iohannis, in decembrie 2016. Ceea ce si face ca, la un moment dat, desi se punea inclusiv problema „detasarii” fostului „sedeist” in fruntea Directiei Generale de Informatii a Armatei, generalul Daniel Ion Balasa a preferat sa ramana pe un culoar favorabil al SPP, avand probabil propriul pariu pentru „resetarea” structurii la care activeaza de cand a venit de la Politia de Frontiera, cu multi ani in urma…

Sef Sector la SDI

In prezent, generalul de brigada doctor Daniel Ion Balasa este „numarul trei” in SPP, fiind adjunct al directorului, cu rang de subsecretar de stat. Si cu toate ca este „frontierist” la origini, activand pe diverse functii de conducere la nivelul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera timp de 13 ani, adevarata consacrare a cunoscut-o in cadrul Serviciului de Protectie si Paza, unde activeaza inca din anul 2006. Astfel, nu doar ca generalul Daniel Ion Balasa este unul dintre cei care „a crescut”, profesional vorbind, chiar in sanul serviciului, dar cei care il sustin la Presedintie mizeaza si pe faptul ca acesta ar avea si „expertiza” necesara unei asemenea functii, inca de pe vremea cand era sef Sector analiza-sinteza in chiar cadrul SDI.

Rupt de Oprea

Si cu toate ca multi s-ar putea sa fi subestimat pozitia lui Balasa mizand pe faptul ca perioada cat a fost detasat la cabinetul fostului vicepremier s-ar putea sa-l traga in jos, tinand cont de traiectoria politica actuala a lui Gabriel Oprea, culmea este ca tocmai acea misiune ar putea sa reprezinte „pasaportul” actualului „numar trei” pentru a deveni „numarul unu” la SPP. Mai ales ca „numarul doi” deja nu mai intra in discutie, aspiratiile lui Gabi Cretu de a prelua sefia SPP fiind „istorie” de acum. Oricum, faptul ca s-a „rupt” cu totul si mai ales atunci cand trebuia de Gabriel Oprea arata ca generalul Daniel Ion Balasa are flerul necesar unui sef de serviciu secret. Postura in care poate ajunge, ce-i drept, si din postura de interimar, aceasta solutie dupa modelul SIE fiind una dintre variantele de lucru luate in seama la Cotroceni pentru a se asigura nu doar stabilitatea serviciului, dar si ramanerea acestuia in sfera de influenta a „neamtului” si a nu cadea astfel pe mainile unuia din oamenii de incredere ai lui Liviu Dragnea, cel mai probabil Adrian Mladinoiu sau Mihai Valeriu.

Rocada cu Hapau

Strategia sefului informatiilor militare de a ramane la butoanele sistemului prevedea inclusiv o trecere a acestuia in locul lui Lucian Pahontu, prin trecerea de la Directia Generala de Informatii a Armatei in fruntea Serviciului de Protectie si Paza. Atata doar ca „detonarea” informatiei privind vizita de lucru a lui Hapau la Moscova, fara ca partenerii strategici americani sa fie pusi la curent cu aceasta „amintire” ce se credea de mult uitata pana a fi dezvaluita in „National”, i-au redus considerabil sansele generalului Marian Hapau de a veni in fruntea SPP-ului. Serviciu de unde, la schimb, ar fi putut veni la conducerea DGIA tocmai… generalul Daniel Ion Balasa. Nume de luat in seama inclusiv daca Eduard Hellvig va ajunge la concluzia sa se retraga din motive personale chiar pana la sfarsitul anului, asa cum este tot mai posibil. Iata insa ca Balasa, dupa cum sustin sursele noastre, ar fi declinat totusi aceasta oferta, fiind decis sa-si joace propria carte chiar in serviciul unde activeaza de 12 ani. Asa ca, in ciuda discretiei aproape totale si de inteles din jurul acestuia, de numele doctorului  generalul Daniel Ion Balasa veti mai auzi, mai curand chiar decat se asteapta unii…

Ultimele stiri

  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • 1 MAI, ziua în care MICII sunt la mare căutare! Unde se mănâncă cei mai buni mititei la noi în țară?
  • Poliţişti de frontieră, înjunghiaţi de traficanţii de migranţi într-o parcare de pe A1/Au fost trase mai multe focuri de armă
  • O autostradă din China s-a prăbușit. Cel puțin 19 morți/Imagini impresionante de la locul dezastrului – VIDEO
  • Exit mobile version