Cauta

Procurorii, pusi sa achite factura la CEDO!

Dulce trebuie sa fi fost razbunarea deputatilor care ar fi ridicat si cate doua manute ca sa voteze proiectul raspunderii magistratilor, depus spre dezbatere de colegul lor, Daniel Oajdea. Si cu toate ca formula de adoptare a acestuia a fost cea tacita, magistratii au motive serioase de ingrijorare, dupa ce legea care prevede sanctionarea drastica a judecatorilor si, mai ales, a procurorilor care isi exercita functiile cu rea-credinta sau grava neglijenta.

 

Se anunţă vremuri grele pentru magistraţii români

Desigur, pana la intrarea in vigoare a noilor prevederi legale mai este ceva vreme, asta daca proiectul va trece si de Senat. Dar este greu de crezut ca senatorii, dintre care multi au propriul lor meci cu justitia, vor lasa sa le treaca pe langa masinaria de vot o asemenea ocazie de a-i face pe procurori sa simta si ei ca pot plati oricand pentru greselile facute.

Zboara din sistem

Desigur, partea cea mai controversata a proiectului de lege este cea in care trebuie sa se motiveze cum se va demonstra ca un  magistrat a actionat cu rea-credinta. Si vorbim aici mai ales de cazul judecatorilor care, in marea majoritate a  cazurilor, isi exercita atributiile si iau decizii in urma probelor prezentate de catre procurori.

Daniel Oajdea deschide „Cutia Pandorei“

Asa ca pe umerii acestora apasa acum greutatea de a nu mai gafa, mai ales ca spre deosebire de sanctiunile administrative aproape utopice de pana acum, lucrurile se vor schimba radical. Asa ca, daca un procuror care a gresit putea fi sanctionat pana acum, sa zicem, cu o taiere a salariului de 10%, pe trei luni de zile, in viitor el va putea fi pur si simplu „ejectat” din serviciu, fara a mai putea lucra in alta parte in sistem.

Arsi la buzunare

Insa cel mai important articol al proiectului este cel care prevede ca, in cazul sanctiunilor  financiare prevazute in deciziile CEDO si care pana acum erau achitate de catre statul roman, de acum inainte, procurorul sau chiar judecatorul care a incasat o asemenea „umilinta” vor fi buni de plata! Pentru ca, dupa ce va plati suma prevazuta de CEDO, statul roman are obligatia sa se indrepte in actiune in regres impotriva magistratilor care au instrumentat dosarul pentru care s-a primit condamnarea. Si, sa nu uitam ca sunt sume care pot ajunge si la cateva sute de mii de euro…

Ultimele stiri

  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București.
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Exit mobile version