Cauta

DNA, lovitura in plex de la Curtea de Conturi!

Daca ar fi sa se acorde vreodata, ipotetic vorbind, vreun titlu onorific de „Prietenii DNA”, atunci, cu siguranta, Niculae Vacaroiu ar trebui sa fie marele castigator.

Nicolae Vacaroiu a fost cel mai prolific colaborator al DNA

Pentru ca, in ultimii ani, institutia condusa de catre „nea Nicu” a fost, de departe, principalul furnizor de informatii si, mai ales, probe, pentru procurorii anticoruptie. Care, pe baza complexelor rapoarte inaintate de catre Curtea de Conturi, a reusit sa desavarseasca mare parte din cele mai spectaculoase anchete ale DNA-ului.

Nicusor Constantinescu se numara printre „victimele colaterale” ale oamenilor lui Vacaroiu

Iar cel mai relevant exemplu in acest caz este cel al lui Nicusor Constantinescu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta si considerat unul dintre cei mai influenti politicieni din Romania. Care a scapat de fiecare data cu fata curata in justitie, in ciuda nenumaratelor dosare deschise pe numele sau de catre DNA. Asta pana ce Curtea de Conturi i-a dat decisiva, predand „la cheie” procurorilor anticoruptie un dosar pe care acestia aproape ca nu au avut altceva de facut decat sa se semneze pe el. Iata insa ca, informatii de ultima ora arata nu doar ca „motoarele” de la Curtea de Conturi si-au mai oprit din turatie, dar chiar au inceput sa existe suspiciuni privind derularea unor contracte „teleghidate”, care sa descopere numai ceea ce vreau sefii ministerelor vizate sa iasa la iveala!

Macelul rapoartelor

La Curtea de Conturi incepe sa nu se mai tureze motoarele ca in ultimii ani

Ministri pesedisti si liberali de-a valma, baroni din toata tara si politicieni care se credeau protejatii a diverse servicii au cazut ca popicele sub loviturile nemiloase ale Curtii de Conturi, institutie condusa cu mana forte de catre Nicolae Vacaroiu. Cel care, pe cat de moale, pasiv si colaborationist a fost pe vremea cand conducea Guvernul, pe atat de nemilos s-a dovedit acum, la conducerea Curtii de Conturi. Si lupta lui are de ce sa fie admirata, chiar daca, sincer vorbind, „nea Nicu” s-a radicalizat cu ideile luptei anticoruptie de-abia dupa ce parlamentarii nu au votat sa i se dea gratis o sala grandioasa din „Casa Poporului”, sa tina acolo o sindrofie legata de aniversarea Curtii de Conturi. Si, inrait de dispretul aratat de catre politicieni, Vacaroiu nu doar ca a jurat razbunare, dar chiar s-a si tinut de ea, facand macel in randurile clasei politice cu devastatoarele rapoarte ale Curtii de Conturi. Rapoarte pe care nu le trimitea pe la alte Parchete, ci aproape exclusiv catre structura centrala a DNA, stiind ca asa ii va atinge cel mai tare pe cei vizati.

Se taie conducta cu informatii

In momentul de fata, mai ales dupa provocarea „marii schisme” din sistem, cea mai arzatoare prioritate a procurorilor anticoruptie o reprezinta asigurarea surselor informative de ultima ora. Pentru ca, altfel, daca se va centra numai pe „ponturi” vechi si dosare lucrate strict din ce isi mai aduc aminte unii sau altii dintre „turnatorii” de profesie, situatia se va complica serios. Iar in acest sens, o baza deosebita se punea pe rapoartele Curtii de Conturi care, de altfel, si in ultimii ani au reprezentat „grosul” informatiilor de prima mana primite de catre procurori. Numai ca, in asteptarea viitoarelor rapoarte, procurorii pot resimti din plin „taierea” conductei cu informatii de la Curtea de Conturi. O institutie unde, cu cat se apropie de sfarsitul mandatului sau, se pare ca Nicolae Vacaroiu cam pierde fraiele conducerii din mana. Si nici prieteni nu mai are ca sa-l sprijine in acest sens, mai ales dupa ce prapad a facut printre politicieni. Asa ca, pur si simplu, dupa cum se zvoneste prin sistem, multi dintre inspectorii Curtii de Conturi ar fi inceput deja sa o lase mai moale cu controalele aflate in plina desfasurare.

Au schimbat macazul

Iar suspiciunile in acest sens au inceput sa apara dupa primirea mai multor plangeri privind faptul ca, in cazul anumitor ministere si institutii subordonate acestora, cei de la Curtea de Conturi cam vin cu temele deja facute. Situatie care este valabila si pentru „gazde”, care ii asteapta pe cei din echipele de control cu maldare de documente, gata stivuite, sa mearga controlul mai repede. Practic, se poate vorbi de niste actiuni teleghidate de control, in care se cauta doar anumite aspecte, ferindu-se sa mai sape si dupa marile furaciuni sau deturnari de fonduri. Asa ca, spre fericirea celor controlati, rapoartele se umplu cu tot felul de „gainarii” cum ar fi consumul nejustificat de combustibil pentru autoturismele de serviciu,  in timp ce „tunurile” date la achizitia unor produse de milioane de euro, dar care nu erau necesare, nu se mai regasesc in actele finale. Drept urmare, cei gasiti vinovati se vor alege doar cu niste urecheli adminsitrative si amenzi date la greu – ca, vorba aia, tot de la buget se platesc si astea!- in timp ce numarul rapoartelor „bomba” inaintate catre Directia Nationala Anticoruptie se va diminua constant. Si, chiar daca multi trag inca sperante ca acest scenariu negru nu se va adeveri chiar pe intregul, totusi, deja asistam la inceputul spulberarii unui mit, cel al unei Curti de Conturi care serveste la fileu „mingi” pentru DNA. Ceea ce, mai ales in actuala conjunctura, chiar ca ar reprezenta o adevarata lovitura receptionata in plex de catre procurorii anticoruptie.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version