Deși se poate vorbi despre un trend descendent, în privința cazurilor noi de COVID, noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, dă de înțeles că oamenii n-ar trebui să creadă că lucrurile s-au terminat, când vine vorba de noul coronavirus.
Și a făcut referire la tot mai apropiatele Sărbători de iarnă, lansând, practic, un avertisment la responsabilitate.
„Lumea are impresia că lucrurile s-au încheiat. În loc să avem sărbători liniştite, facem tot posibilul ca să le avem stricate. (…) Comportamentul individual este cel care o să dicteze situaţia pe care o s-o întâmpinăm de Sărbători, mai ales în ianuarie” – Alexandru Rafila.
. Faptul că ne aflăm pe un trend descendent acum ar trebui consolidat. Măcar să se golească spitalele și să nu mai fim într-o situație limită. (…) Încă sunt cifre îngrijorătoare. (…) Așteptările doar din partea Ministerului Sănătății sau ale altor instituții guvernamentale sunt insuficiente”, a declarat oficialul guvernamental, luni seară, la România TV, în timp ce erau difuzate imagini cu aglomerația apărută la Brașov, cu ocazia aprinderii luminițelor decorative și a bradului de Crăciun.
Rafila, despre tulpina care provoacă atât de multă îngrijorare
Pe de altă parte, ministrul Sănătății a fost întrebat cât de periculoasă e noua variantă, cea sud-africană a coronavirusului, respectiv tulpina denumită Omicron. Rafila a adus în discuție trei scenarii – referindu-se în primă fază la o „variantă optimistă”.
„Până acum avem o singură certitudine – transmisibilitatea. Deci e clar că se transmite mai repede. (…) De aici plecăm cu 3 scenarii, dacă vreți. Scenariul favorabil ar fi ca acestă variantă să se transmită mult mai repede, dar patogenitatea să fie mai mică. Ceea ce ar fi un lucru bun, că asta ar însemna că ar deveni un soi de viroză respiratorie oarecum obișnuită. Asta e varianta optimistă.
Celelalte două variante nu prea sunt optimiste. Ar putea să fie cu simptomatologie nemodificată față de varianta actuală, față de varianta Delta. Atunci înseamnă că am înregistra un număr mai mare de cazuri, ceea ce va duce la o și mai mare aglomerare a sistemului de sănătate. (…) Cea mai rea dintre toate ar putea fi o evoluție în care ai un număr foarte mare de cazuri și o simptomatologie și evoluție clinică mai grave decât în cazul variantei Delta”, a explicat ministrul.