AcasăCORONAVIRUSTotul despre mutația Omicron! Cum se manifestă și de ce este mai...

Totul despre mutația Omicron! Cum se manifestă și de ce este mai „tare” decât varianta Delta a coronaviruslui

omicronTotul despre mutația Omicron! Cum se manifestă și de ce este mai „tare” decât varianta Delta a coronaviruslui

O nouă variantă de COVID-19 identificată recent în Africa de Sud a fost desemnată oficial „îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății. OMS i-a dat și nume tulpinei B.1.1.529 – Omicron. Cazuri ale variantei au fost, de asemenea, detectate în mai multe țări și pare să conducă la o creștere a infecțiilor în Africa de Sud.

Tot mai multe țări au început deja să restricționeze călătoriile din Africa de Sud, în încercarea de a încetini răspândirea variantei. Oamenii de știință lucrează intens pentru a determina dacă Omicron poate fi sau nu mai periculos în comparație cu alte variante precum Delta – inclusiv dacă Omicron, care are un număr neobișnuit de mare de mutații, este sau nu mai ușor de transmis, mai capabil să reziste tratamentelor COVID și imunității naturale sau induse de vaccin sau ar putea provoca boli mai severe.

În doar câteva zile, varianta Omicron a generat rapid panică în rândul liderilor mondiali, oficialilor din domeniul sănătății publice și oamenilor de știință dar și pe piețele globale.

Simptomele pacienților infectați cu Omicron sunt neobișnuite

Oamenii de știință urmăresc să vadă dacă Omicron provoacă boli mai ușoare sau mai severe. Studiile includ tineri de diferite medii și etnii, cu oboseală intensă dar și un copil de șase ani, cu o frecvență foarte mare a pulsului, potrivit nymag.com. Niciunul nu a suferit de pierderea gustului sau a mirosului. „Simptomele lor erau atât de diferite și atât de ușoare față de cele pe care le tratasem înainte”, a spus dr. Angelique Coetzee, medic generalist din Africa de Sud.

Pacienții săi care erau testați pozitiv pentru Covid-19, cu simptome ale noii variante, erau în mare parte bărbați sănătoși care s-au „simțit atât de obosiți”. Aproximativ jumătate dintre ei erau nevaccinați, a precizat medicul.

Omicron are rezistență la anticorpii neutralizanți

Varianta Omicron poartă mutații îngrijorătoare – peste 50 – care îi pot permite să evite anticorpii, au spus oamenii de știință. Dar va fi nevoie de mai multe cercetări pentru a ști cum se comporta împotriva persoanelor vaccinate. Totuși, se așteaptă ca vaccinurile să ofere o anumită protecție împotriva Omicron, deoarece stimulează nu numai anticorpii, ci și celulele imune care pot ataca celulele infectate, spun medicii citați de New York Times.

Deocamdată, nu există dovezi că Omicron provoacă o boală mai gravă decât variantele anterioare.

Și, de asemenea, nu este clar cât de repede se poate răspândi Omicron de la o persoană la alta. Unele variante anterioare, cum ar fi Beta și Mu, au dezvoltat o capacitate puternică de a se sustrage apărării imune. Dar nu au devenit niciodată o amenințare serioasă pentru lume, deoarece s-au dovedit că nu se transmiteau așa ușor.

Unele mutații în Omicron sugerează că se poate transmite într-adevăr repede. Trei mutații modifică o regiune a proteinei spike numită locul de clivaj al furinei, despre care se știe deja că ajută proteina spike să se atașeze mai eficient la celule. Chiar dacă Omicron se dovedește mai transmisibil decât alte variante, cercetătorii spun că vaccinurile vor rămâne, cel mai probabil, arme vitale împotriva lui, atât prin încetinirea răspândirii sale, cât și prin creșterea probabilității ca persoanele care se îmbolnăvesc să aibă în schimb doar o formă ușoară de Covid-19.

author avatar
Andreea Vlad
658 afisari

2 COMENTARII

  1. Mai, voi astia de la National, ati devenit flasneta nazistilor care ne terorizeaza de 2 ani.
    Voi ati mai auzit ca, in 2 – 3 zile sa ajunga virusul din Africa de Sud in Europa/Romania ???
    Dar Ebola de ce nu a ajuns aici ?
    Sau febra galbena, sau holera ?
    Voi va dati seama ca nazistii mizeaza pe prostia, incultura si lipsa voastra de informare ???

    • Pe astia ii doare-n cur, nu îi intereseaza cat kakat halesc ci doar sa-si ia leafa. Zi-i andreea vlad si trage apa. Niste curve ordinare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger