AcasăȘTIRI EXTERNEVarianta Omicron. Africa de Sud se așteaptă la 10.000 de cazuri pe...

Varianta Omicron. Africa de Sud se așteaptă la 10.000 de cazuri pe zi

Varianta Omicron. Africa de Sud se așteaptă la 10.000 de cazuri pe zi

La câteva zile după anunțul descoperirii pe teritoriul său a unei noii variante de Covid-19, Omicron, și o panică globală, Africa de Sud se așteaptă la o creștere exponențială a contaminărilor în zilele următoare.

Multe incertitudini planează încă asupra periculozității și transmisibilității acestei variante cu mutații multiple. Dar oamenii de știință sunt deja îngrijorați că este extrem de contagioasă și eludează părți ale sistemului imunitar.

2,9 milioane de cazuri și aproape 89.800 de decese

„Mă aștept să depășim 10.000 de cazuri pe zi până la sfârșitul săptămânii, vom vedea presiunea asupra spitalelor în următoarele două sau trei săptămâni”, a declarat luni, 29 noiembrie, epidemiologul sud-african Salim Abdool Karim, la o conferință de presă online a Ministerului Sănătății.

Africa de Sud a înregistrat deja o creștere rapidă a contaminării în ultimele săptămâni: aproximativ 2.800 de cazuri noi au fost înregistrate duminică, față de doar 500 săptămâna precedentă și 275 anterior. Internările în spital s-au dublat  în ​​ultima lună în Gauteng, cea mai populată provincie care cuprinde Pretoria și Johannesburg.

Aproape trei sferturi din cazurile raportate recent se datorează variantei Omicron. Proporția testelor pozitive a crescut de la 2% la 9% în mai puțin de o săptămână, chiar dacă aceste cifre rămân cu mult în urma cifrelor oficiale ale mai multor țări europene în special.

„Chiar dacă Omicron nu este mai periculos din punct de vedere clinic și primele semnale nu sunt încă alarmante, cel mai probabil vom observa o creștere a cazurilor din cauza vitezei de transmitere”, a avertizat Abdool Karim.

Oamenii de știință cred, totuși, că vaccinurile vor rămâne eficiente împotriva formelor severe care necesită spitalizare, a adăugat el. Anunțul de joi al oamenilor de știință care au detectat noua variantă în țara din sudul Africii a provocat un val de panică, multe țări hotărând în câteva ore să interzică călătorii din Africa de Sud pe teritoriul lor.

Țara africană oficial cea mai afectată de pandemie, Africa de Sud are peste 2,9 milioane de cazuri și aproape 89.800 de decese. Doar 23,8% dintre sud-africani sunt complet vaccinați, mai mult decât în ​​alte părți ale Africii, dar cu mult în urmă față de restul lumii.

 

author avatar
Tudor Borcea
128 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger