Cauta

Tratamentul bolnavilor Covid, aceeași bulibășeală și nimic despre medicamente

Noul ministru al Sănătății nu are soluții pentru tratarea bolnavilor Covid

Nimic nou în programul de guvernare al noii coaliții. Cel puțin în gestionarea pandemiei. Semn că nici viitorul ministru al Sănătății nu a înțeles sau nu a vrut să înțeleagă unde se scurtcircuitează totul atunci când vine vorba despre pacienții bolnavi de Covid. Și mai grav este că nu s-a spus niciun cuvânt despre nevoia de achiziție a noilor tratamente, care ar reduce, cu adevărat, atât internările, cât și mortalitatea.

La capitolul Sănătate, programul de guvernare PSD-PNL-UDMR a stabilit măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei. Șocant este că niciuna dintre măsurile însăilate pe hârtie nu rezolvă problemele din sistem.

Una dintre acestea este stabilirea circuitului pacientului infectat cu SARS CoV-2 : ”Pachet de informații ușor accesibil pentru toți cetățenii (Ce fac dacă am un test pozitiv, dacă sunt contact al unui caz pozitiv? Unde mă adresez? Când și unde mă prezint la medic? De unde procur medicația de care am nevoie?) și încurajarea prezentării timpurii la medic a persoanelor simptomatice”. Nu informațiile lipsesc populației, ci însăși funcționarea circuitelor, care, așa cum am mai semnalat, sunt blocate pe toate palierele.

Pacientul Covid este un bolnav captiv, iar opțiunea prezentării la medic nu există. Testarea gratuită a celor cu simptome se face abia după 3-4 zile, atunci când ajunge Ambulanța, iar rezultatul testării sosește după alte 3-4 zile. Abia din acel moment bolnavul captiv are dreptul de a lua legătura cu medicul de familie. Doar telefonic, bineînțeles. Și tot telefonic are loc consultația și prescrierea paracetamolului. Dacă starea bolnavului se agravează, medicul de familie îl sfătuiește să sune la Ambulanță pentru a fi dus la spital. Cei de la Ambulanță vin târziu și atunci când vin nu duc pacientul la spital decât dacă saturația de oxigen este prăbușită. Și apoi medicii din spital ies și se vaită isteric că bolnavii sunt de vină, că ajung prea târziu la spital.

Antiviralele, în farmacii, dar tot inaccesibile

Printre măsurile anunțate în noul program de guvernare se numără și accesul facil la diagnostic și tratament al pacienților Covid-19: centre ambulatorii de diagnostic și tratament (ambulatorii de specialitate, centre de permanență) în toate orașele care să ofere consultații, investigații și prescripție rapidă pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și accesul la medicație antivirală pe bază de prescripție în farmaciile cu circuit deschis. Acest lucru înseamnă că pacienții Covid ar trebui să se prezinte în policlinicile private pentru a beneficia de investigații medicale și abia după aceea să li se prescrie antiviralul favipiravir. Despre posibilitatea ca medicii de familie să prescrie acest antiviral nu se spune niciun cuvânt, mai ales că reglementările actuale interzic administrarea medicamentului fără investigații medicale.

Unde sunt anticorpii monoclonali?

Anticorpii monoclonali, poate cel mai revoluționar medicament anti-Covid, nu au intrat în noul program de guvernare, deși achiziția acestor medicamente ar fi încheiat, în timp scurt, pandemia. Măsurile concrete și viabile ar fi trebuit să includă autorizarea urgentă a Arbidolului și aducerea în farmacii a medicamentului, aprovizionarea farmaciilor cu Favipiravir, care să se elibereze pe baza rețetei prescrise de medicul de familie, și transferul anticorpilor monoclonali la medicul de familie sau în policlinici și administrarea tratamentului în primele zile de la apariția simptomelor pacienților cu risc crescut de agravare a bolii. Iar pentru pacienții care au depășit 7 zile de la apariția simptomelor este necesară internarea și administrarea imediată de tocilizumab și dexametazonă, așa cum se face în toate țările europene. Iar în ce privește pregătirea pentru valul X, autoritățile ar trebui să facă demersuri pentru autorizarea în regim de urgență și contractarea noului medicament anti-Covid molnupiravir. Pentru că nu secțiile ATI sunt soluția, ci tratarea bolnavilor înainte de a ajunge pe culoarele morții.

Ultimele stiri

  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Exit mobile version