Cauta

Dependența de vaccin. Autoritățile europene spun că protecția ține doar 4 luni

Vaccinul Covid, din patru în patru luni. Urmează vaccinarea lunară?

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) cer statelor din UE să administreze doza a patra de vaccin anti-Covid și persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, la patru luni de la doza a treia. Autoritățile europene atrag atenția că un nou val este în plină desfășurare pe continent și că au crescut spitalizările și numărul de pacienți de la terapie intensivă.

Doza a patra de vaccin trebuie administrată urgent tuturor persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, care și-au făcut primul booster în urmă cu patru luni. Aceasta este o dovadă clară că așa-zisa imunitate dobândită prin vaccinare a scăzut de la șase luni, la patru luni, creându-se, astfel, dependența despre care vorbeau cercetătorii din domeniul medical.

Autoritățile spun că actualele vaccinuri ar funcționa încă în ce privește reducerea spitalizărilor și a deceselor, ajungându-se la situația absurdă în care doar vaccinurile i-ar mai ține în viață pe infectații cu SARS-Cov-2. Întrucât un nou val se desfășoară în prezent în Europa, cu rate în creștere ale internărilor în spitale și în unitățile de terapie intensivă (UTI), este esențial ca autoritățile de sănătate publică să ia acum în considerare persoanele între 60 și 79 de ani, precum și persoanele vulnerabile de orice vârstă pentru un al doilea rapel, transmit ECDC și EMA.

”Acestea ar putea fi administrate la cel puțin patru luni după cea precedentă, cu accent pe persoanele care au primit un rapel anterior cu mai bine de 6 luni în urmă. Vaccinurile autorizate în prezent continuă să fie foarte eficiente în reducerea spitalizărilor Covid-19, a bolilor severe și a deceselor, în contextul variantelor emergente de SARS-CoV-2”, se arată într-un comunicat al autorităților europene. Totodată, Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a cerut statelor UE să-și vaccineze populația cât mai repede posibil. ”Așa ne protejăm pe noi înșine, pe cei dragi și populațiile noastre vulnerabile”, a declarat Stella Kyriakides.

Doza a patra, și pentru persoanele vulnerabile

Directorul ECDC, dr. Andrea Ammon, a cerut și el începerea imediată a vaccinărilor cu a patra doză de vaccin, având în vedere creșterea numărului de pacienți de la ATI. „Există încă prea multe persoane cu risc de infecție severă cu Covid-19 pe care trebuie să le protejăm cât mai curând posibil. Ne așteptăm ca adulții de 60 de ani și peste și populațiile vulnerabile din punct de vedere medical să aibă nevoie de o a doua doză de rapel. Acestea sunt grupurile cele mai expuse riscului de boală severă și acordarea unui al doilea rapel acestor grupuri acum va evita un număr semnificativ de spitalizări și decese din cauza Covid-19”, a afirmat directorul ECDC. Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman examinează în prezent datele pentru două vaccinuri adaptate, însă directorul executiv al EMA, Emer Cooke, susține că este important să se ia în considerare utilizarea vaccinurilor autorizate în prezent ca al doilea rapel la persoanele care sunt cele mai vulnerabile.

Se cere și antigripalul

ECDC și EMA au solicitat autorităților de sănătate publică din UE să planifice rapeluri suplimentare în timpul sezonului de toamnă și iarnă pentru persoanele cu cel mai mare risc de boală severă, combinând posibil vaccinările împotriva Covid-19 cu cele pentru gripă. Grupurile Naționale Consultative Tehnice de Imunizare (NITAG) vor lua în cele din urmă decizii naționale cu privire la cine ar trebui să primească al doilea rapel, ținând cont de situația din țările lor, se mai precizează în comunicatul agențiilor europene. Pentru persoanele sub 60 de ani nu se recomandă, pentru moment, administrarea unui al doilea booster, însă excepție fac rezidenții din casele de îngrijire pe termen lung, care sunt susceptibili de a fi expuși riscului de boală severă.

Ultimele stiri

  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București.
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Exit mobile version