Cauta

Celebru medic român din Olanda: ”În gripă se moare la fel de mult ca în Covid”

Prof. dr. Mihai Netea: Covid are leac, gripa, nu

Prof. dr. Mihai Netea, de la Centrului de medicină de pe lângă Universitatea din Nijmegen, Olanda, susține că în gripă se moare la fel de mult ca și în Covid, diferența fiind că în Covid există tratamente. Profesorul ne spune că remdesivirul, cu care Ministerul Sănătății a umplut spitalele românești, nu se mai folosește în Olanda, pentru că nu are efect.

Șeful Secției de biologie experimentală din Departamentul de medicină internă al Centrului de medicină de pe lângă Universitatea din Nijmegen, prof. dr. Mihai Netea, arată că, în prezent, Covidul poate fi tratat, în comparație cu gripa, care are o mortalitate la fel de mare.

”Niciodată în istoria medicinii nu s-au făcut atâtea studii pe o boală cum s-au făcut acum. Noi putem trata în prezent Covid-19 mult mai bine decât putem trata gripa, ceea ce este de neînțeles aproape. Pentru că în gripă niciodată nu s-au băgat banii și efortul care s-au băgat în Covid. În consecință, s-au schimbat extrem de multe. Și acum nu mai există niciun fel de justificare să se facă lucrurile după ureche, pentru că acum știm foarte multe. Care este tratamentul pentru gripă, unde se moare la fel de mult, din păcate? Oseltamivirul reduce cu una până la două zile durata bolii, iar oamenii pot ajunge pe terapie intensivă, pot muri, nu primesc absolut nimic. Și comparați cu tratamentul pe care îl facem acum pentru Covid”, ne-a declarat prof. dr. Mihai Netea.

Pacienții, testați pentru anticorpi

Când sunt testați pozitiv, pacienților Covid din Olanda li se prescriu doar simptomatice. Dacă situația se înrăutățește, la unii se întâmplă după 3-4-5 zile, la alții după 10 zile, bolnavul se duce din nou la medicul de familie, este evaluat și, dacă este cazul, se recomandă internarea, ne spune prof. dr. Mihai Netea. ”Febra nu este motiv de internare. Motiv de internare este atunci când pacientul are dificultăți de respirație, pe care medicul de familie trebuie să le constate. Ajuns la spital, pacientului i se evaluează anticorpii, pentru că, dacă acesta are anticorpi, nu primește nimic. Dacă însă bolnavul nu are anticorpi i se administrează anticorpi monoclonali. Dacă cineva are nevoie de oxigen și are anumite teste inflamatorii crescute, proteina C reactivă crescută, în acel moment se administrează dexametazonă și tocilizumab. Dacă tot nu ajută și persoana respectivă ajunge la terapie intensivă, se face din nou evaluarea, se continuă tratamentul cu dexametazonă, se intubează, dacă este cazul. În situații foarte speciale, cu anumiți pacienți care sunt în spital de 3-4 săptămâni și nu reușesc să elimine virusul și fac infecții nosocomiale, mai ales cei imunocompromiși, atunci li se administrează interferon Gamma”, ne-a precizat prof. dr. Mihai Netea.

Au renunțat la remdesivir

În Olanda, remdesivirul a fost scos de mult timp din tratamentul bolnavilor Covid, pentru că s-a constatat ineficiența medicamentului. Numai în România Ministerul Sănătății continuă să inunde spitalele cu acest medicament, pentru a da impresia că bolnavii ar avea acces la tratament. ”Remdesivir în Olanda nu se mai dă, fiindcă s-a ajuns la concluzia că nu are efecte semnificative. Am folosit o perioadă remdesivir, dar în momentul în care au ieșit toate studiile și s-au făcut și studii observaționale la noi s-a constatat că efectul nu este semnificativ. Molnupiravirul se va da, dar nu este încă disponibil. În momentul în care vom avea molnupiravir se va da de la început, pentru că reduce  cam cu jumătate nevoia de internare, ceea ce este foarte mult”, ne-a mai declarat prof. dr. Mihai Netea.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version