Cauta

Cât de eficiente sunt lockdown-urile în cazul COVID? Un studiu zguduie tot ce se crezuse până acum!

Cât de eficiente sunt lockdown-urile în cazul COVID? Un studiu zguduie tot ce se crezuse până acum! (sursa foto: capital.ro)

După ce în ultimii doi ani problemele cauzate de COVID-19 au fost constant în atenția autorităților din lumea întreagă, iar restricțiile au reprezentat un adevărat coșmar pentru mulți oameni, la fel și spaima provocată de discuțiile despre apariția de noi valuri și tulpini COVID, pe măsură ce se apropie toamna par să reapară tot mai mult discuțiile despre posibilitatea ca, pe fondul eventualității creșterii numărului cazurilor noi de infectări, să se apeleze din nou la astfel de măsuri restrictive. În ideea de a se proteja viețile oamenilor, în lupta anti-COVID.

În tot acest context, concluziile unui studiu ajung să fie cu atât mai de interes pentru opinia publică. Mai ales că s-a avut în vedere tocmai eficiența restricțiilor dure în cazul COVID. Adică a măsurilor impuse pe lângă – recomandarea, sau chiar obligativitatea, în unele perioade – a purtării măștii sanitare de protecție, a respectării distanțării fizice sau a igienei mâinilor, în încercarea de a se limita pe cât de mult posibil răspândirea SARS – CoV – 2 (COVID –19).

Sunt sau nu eficiente lockdown-urile?

Lockdown-urile COVID-19 ar putea fi responsabile pentru revendicarea a de 20 de ori mai multe vieți decât s-au anunțat să salveze, potrivit unei noi analize publicate în International Journal of Environmental Research and Public Health, conform thenationalpulse.com.

Lucrarea a fost scrisă de cercetători Jerusalem College of Technology (Colegiul de Tehnologie din Ierusalim), titlul său fiind „Sunt lockdown-urile eficiente în gestionarea pandemiilor?”. Și a avut în vedere și experiența pandemiilor anterioare celei de COVID.
„Analiza comparativă a diferitelor țări a arătat că ipoteza eficacității blocajelor (lockdown-urilor) nu poate fi susținută de dovezi – nici în ceea ce privește actuala pandemie de COVID-19, nici în ceea ce privește gripa spaniolă din 1918-1920 și alte pandemii mai puțin severe din trecut”, argumentează cercetătorii, conform sursei citate.

„Nici un beneficiu clar al lockdown-urilor în caz de pandemie”

„Prețul blocajelor (lockdown-urilor) în ceea ce privește sănătatea publică este mare: prin folosirea conexiunii cunoscute dintre sănătate și bunăstare, estimăm că blocajele pot pretinde de 20 de ori mai mulți ani de viață decât economisiți” – sună concluzia în urma analizei.

Situația nu ar fi singulară în cazul COVID, cu privire la restricțiile dure de tipul lockdown-urilor. „Trebuie menționat că aceleași concluzii — nici un beneficiu clar al lockdown-urilor în caz de pandemie — au fost trase de organismele naționale și internaționale înainte de apariția COVID-19. Și anume, mai multe guverne au pregătit planuri detaliate de răspuns la pandemiile asemănătoare gripei cu ani în urmă – vezi programele Administrației pentru Sănătate și Securitate Ocupațională din SUA (2007) și Ministerul Sănătății din Israel (2007)”.

Potrivit site-ului citat, lucrarea nu susține că lockdown-urile au fost pur și simplu ineficiente.

Ultimele stiri

  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Exit mobile version