Cauta

Bombă! Comisia Europeană a obligat România să cumpere 120 milioane de vaccinuri

UE ”ne-a băgat pe gât” 120 milioane de doze de vaccin anti-Covid

Răspunsul oficial adresat de Ministerul Sănătății într-un dosar din instanță a fost absolut halucinant. Contractele României cu firmele producătoare de vaccinuri anti-Covid sunt strict-secrete, deoarece ar privi interesele politice și economice ale țării. Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, numărul de 120 milioane de doze de vaccin pentru România a fost stabilit de Comisia Europeană.

Enigma a fost dezlegată. Numărul uriaș de doze de vaccin anti-Covid pentru țara noastră este, de fapt, o obligație impusă chiar de Comisia Europeană. Deși foarte puține date sunt accesibile publicului, România a primit cele mai multe doze de vaccin din UE raportat la numărul populației, pentru care s-au plătit și urmează a se plăti peste un miliard de euro. Informația privind faptul că România a fost obligată să achite (și în avans) bani grei pentru 120 milioane de doze de către Comisia Europeană a apărut într-un dosar la Curtea de Apel București, la cererea instanței, în urma unei acțiuni a Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept.

”Ministerul Sănătății a primit de la reclamanta Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, reprezentată legal de Elena Radu, în calitate de președinte, adresa nr.25/2021 prin care a solicitat, în conformitate cu Legea nr.544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, ca Ministerul Sănătății să furnizeze informațiile de interes public solicitate de reclamantă, respectiv cele patru contracte încheiate de Ministerul Sănătății pentru achiziționarea vaccinurilor Covid-19: Pfizer, Moderna, Johnson& Johnson și AstraZeneca. Instanța de fond a reținut în mod corect că în speță sunt aplicabile dispozițiile art.12 din Legea 544/2001, în sensul că aceste contracte încheiate de Ministerul Sănătății cu producătorii de vaccinuri Covid-19 sunt informații clasificate. Acordul de cumpărare în avans încheiat de Uniunea Europeană cu producătorii celor patru vaccinuri nu poate fi separat de contractele încheiate de Ministerul Sănătății cu producătorii celor patru vaccinuri, deoarece aceste contracte sunt parte integrantă a acestui acord”, se arată în întâmpinarea făcută de Ministerul Sănătății la recursul de la Curtea de Apel București.

Strict confidențial

Ministerul Sănătății mai precizează, în întâmpinarea depusă la instanță, că accesul României la vaccinuri împotriva Covid-19 a fost posibil prin intermediul Comisiei Europene, care a încheiat contracte cu producătorii la nivel centralizat pentru toate statele membre. ”Aceste contracte nu au fost încheiate de Ministerul Sănătății și nici în temeiul Legii privind achizițiile publice. Se poate observa că pe toate contractele există mențiunea confidențial, în sensul că atât Comisia, statul membru, cât și contractantul nu pot divulga niciunei terțe părți informațiile despre acestea. Acest lucru ar afecta grav interesele economice și politice ale României”, mai arată Ministerul Sănătății.

Acord de cumpărare în avans

Totodată, potrivit documentului depus la instanță de către Ministerul Sănătății, contractele de pe urma cărora România are acces la vaccin împotriva Covid-19 sunt încheiate centralizat la nivelul Comisiei Europene în numele tuturor statelor membre și sunt sub forma unui Acord de cumpărare în avans. ”Cele patru contracte încheiate de statul român cu producătorii de vaccinuri sunt parte integrantă din Acordul de cumpărare în avans, deoarece numărul de doze pentru fiecare stat membru și prețul la care au fost achiziționate vaccinurile au fost stabilite de către Comisia Europeană”, se stipulează în documentul elaborat de Ministerul Sănătății.

Ultimele stiri

  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Exit mobile version