Cauta

Alexandru Rafila prevesteşte VALUL cel mare. Ce trebuie să facem ca să intrăm pe o pantă descendentă

alexandru rafila

Alexandru Rafila prevesteşte VALUL cel mare. Ce trebuie să facem ca să intrăm pe o pantă descendentă

Conform lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, săptămâna viitoare este posibil ca numărul de cazuri noi de COVID să ajungă la 25.000 sau 28.000 pe zi. El spune că viteza de creştere a infectărilor este în scădere.

Diferenţa se va face la perioada de incubare a virusului, la Omicron fiind vorba de 3-5 zile.

Vestea bună: cazurile cresc c-o viteză mai mică

Valurile cu creştere rapidă au, de obicei, şi o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10 – 15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri.

În circa 2-3 săptămâni. Un lucru e important însă, şi e bine să-l înţelegem, rata de reproducere a acestei infecţii a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători.

În prima săptămână din ianuarie, am avut o rată de reproducere de 1,87 – adică practic o persoană infectată îmbolnăvea aproape alte două persoane, acum avem 1,25 şi, în ultimele opt-nouă zile, am avut o scădere progresivă de la 1,87 la 1,25. Şi 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri creşte, nu va scădea.

Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de creştere a scăzut”, a declatat Alexandru Rafila duminică, la Prima TV.

Două condiţii pentru a intra pe panta descendentă

Alexandru Rafila a adăugat că panta descendentă a infectărilor cu SARS-CoV-2 depinde de două lucruri: numărul de persoane care s-au îmbolnăvit în valul 5, pentru a ajunge la un fel de „imunitate de turmă”, şi de protejarea categoriilor vulnerabile.

Ministrul Sănătăţii a subliniat și că pastila anti-COVID este o soluţie pentru tratament, care se administrează cu precauţie şi numai după evaluarea pacientului, dar nu are rol de prevenţie.

Sper să se ajungă la 150.000 de teste pe zi. Această testare trebuie pusă într-un anumit context. Nu se testează oricine. Sunt teste decontabile destinate persoanelor cu simptome sau care au fost contacţi direcţi ai unor persoane infectate.

E clar că va creşte testarea. Am oferit această posibilitate prin includerea medicilor de familie. Întreaga manoperă este decontată printr-un pachet standard.

În România este o combinaţie – avem trei sferturi. O parte din cazuri sunt produse şi de varianta Delta. Multe dintre cazurile grave de la ATI sunt cazurile produse de tulpina Delta care era mai patogenă”, a mai explicat Rafila.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version