Cauta

Prima veste bună după falimentul Euroins: tarifele RCA se plafonează! Ce se întâmplă luni

Dauna medie este în scădere doar la Euroins

ASF a anunțat oficial vineri că a decis să retragă autorizația de funcționare și să ceară în instanță falimentul Euroins, conducerea companiei fiind preluată de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Aşadar, după falimentul City Insurance, în urmă cu un an și jumătate, scenariul se repetă acum cu Euroins, devenită în 2022 societatea cu cele mai multe polițe de răspundere civilă auto (RCA).

Poliţele RCA nu s-ar mai scumpi, o vreme

Vicepreședintele ASF s-a arătat însă îngrijorat că, în urma ieșirii Euroins din piață, prețurile la polițele RCA, deja inflamate de insolvența City Insurance, ar putea să crească. Dar ar putea apărea o altă soluţie: îngheţarea tarifelor la nivelul actual.

Se ia în calcul o soluție de înghețare pe o perioadă determinată a prețurilor de vânzare practicate de companiile de asigurări în luna martie 2022, ceea ce înseamnă că rata inflației care a afectat a fost înghițită de prețuri în ultimul an.

Prețurile care spuneți că sunt împovărătoare pentru consumatori ar dispărea din tarifele pe care ar urma să le practice pe o perioadă determinată de timp”, a precizat Daniel Apostol, ditrector de comunicare ASF, la Antena 3.

Societăţile de asigurări vor folosi tarifele din urmă cu un an de zile. Am avut discuţii cu principalele societăţi de asigurări ca pentru următoarea perioadă să se raporteze la tarifele efectiv practicate în urmă cu un an de zile.

Mai mult, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să-şi facă o poliţă RCA, Autoritatea va renunţa la taxa de 1% pe care o aplică asigurătorilor.

Cam astea sunt principalele propuneri pe care noi, luni, le vom înainta Ministerului de Finanţe. Vrem să avem stabilitate pe piaţa RCA, nu vrem să mai crească tarifele pe piaţă”, a declarat şi Valentin Ionescu, director general, în cadrul ASF.

Nu a respectat cadrul de reglementare

Directorul de comunicare al ASF, Daniel Apostol, a precizat că falimentul celor de la Euroins n-are legătură cu aspecte financiare.

Noi nu vorbim aici de un faliment de piață, de o firmă care intră în faliment din cauze economice. Noi vorbim de faptul că o firmă nu a respectat cadrul de reglementare, vorbim de faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară a stopat acest lucru.

Decizia de retragere a autorizației de funcționare la această societate este o măsură venită să penalizeze acest comportament. ASF nu are atribuții de a reglementa prețuri, de a controla prețuri. Prețurile sunt stabilite liber de fiecare asigurator. La fel, politica comercială a service-urilor le aparține”, a zis Apostol.

Ultimele stiri

  • Primele imagini cu ”Poarta Eroilor” iluminată. Construcția e ridicată în intersecția Eroii Revoluției din Sectorul 4 al Capitalei
  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare
  • Exit mobile version