Cauta

Crește datoria publică. România, forțată de UE să garanteze cu 60 milioane de euro împrumutul pentru Ucraina

Deficitul bugetar al țării se va adânci și mai mult după ce UE a decis ca România să garanteze cu 60 de milioane de euro împrumutul pentru Ucraina. Suma va fi trecută la datoria publică și va fi executată în momentul în care Ucraina nu își va plăti ratele, fapt care a fost deja anticipat de autoritățile europene. Pentru că acești bani trebuie să existe în conturi, statul roman va fi nevoit să se împrumute din nou de pe piețele financiare externe.

60.453.864 de euro este suma pe care România a fost obligată de UE să o pregătească, pentru a garanta neplata de către Ucraina a împrumutului primit de la Uniunea Europeană. Conform previziunilor oficialilor UE, Ucraina nu va fi capabilă să returneze împrumutul, dat fiind că datoria externă a țării a ajuns, în acest moment, la aproape 100% din PIB. Guvernul romîn a fost nevoit să modifice Legea privind datoria publică, deoarece actul normativ nu prevede majorarea datoriei publice pentru finanțarea altui stat. ”Având în vedere termenii financiari ai asistenței macrofinanciare excepționale din partea UE, astfel cum sunt menționați în Decizia (UE) 2022/1628 (respectiv o maturitate medie de până la 25 ani și faptul că până în 2027 dobânda poate fi subvenționată din bugetul UE), estimăm că garanția care se va încheia nu ar genera impact financiar pe următorii 5 ani. În cazul materializării riscului de executare de către UE a garanției, plata obligaţiilor care revin României în cadrul acordului de garantare, se asigură prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile contractate de Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat, refinanţării şi rambursării anticipate a datoriei publice guvernamentale, conform legislației în vigoare privind datoria publică”, se arată în proiectul de lege adoptat în ultima ședință de Guvern.

Garanția, executată în 20 de zile

Conform Deciziei (UE) 2022/1628, în această perioadă, CE a demarat procesul de încheiere a acordurilor de garantare cu fiecare stat membru, arată Guvernul. Acordul include dispoziții care stabilesc obligația statelor membre de a onora cererile de executare a garanțiilor efectuate de Comisie în ceea ce privește asistența macrofinanciară excepțională acoperită, garantează că cererile de executare a garanțiilor se efectuează în mod proporțional și se bazează pe cheia de contribuție și stipulează că cererile de executare a garanțiilor asigură capacitatea Uniunii de a rambursa fondurile împrumutate, în urma unei neplăți, chiar preconizate, de către Ucraina, ceea ce include cazurile de modificare a unui calendar de plată din orice motiv. Totodată, acordul. care va fi semnat zilele acestea între UE și România, va garanta că cererile de executare pot fi folosite pentru a realimenta fondul comun de provizionare, care a fost utilizat în ceea ce privește asistența macrofinanciară excepțională acoperită, și că un stat membru care nu a onorat o cerere de executare a garanției rămâne obligat să o onoreze. ”Prin acest acord se garantează în mod necondiționat și irevocabil UE plata datorată și punctuală, la cerere, a până la 100% din contribuția României, în 20 de zile lucrătoare de la primirea unei cereri scrise din partea Comisiei Europene”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Împrumut de 5 miliarde de euro

În conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare, fondul comun de provizionare trebuie consolidat prin mijloace proporționale cu riscurile care decurg din datoriile contingente legate de asistența macrofinanciară excepțională de 5 miliarde de euro a Uniunii, sumă transferată în conturile Ucrainei la sfârșitul anului 2022, mai precizează Guvernul.  Astfel, împrumuturile aferente asistenței macrofinanciare excepționale acordate Ucrainei de către UE, în valoare cumulată de până la 6 miliarde de euro, trebuie să beneficieze de o acoperire de 70% prin provizionare vărsată, care se completează cu garanții din partea statelor membre pentru a asigura acoperirea bugetară a pierderilor de până la încă 61% din valoarea împrumuturilor.

Ultimele stiri

  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Exit mobile version