Cauta

Cât de periculos ar fi pentru omenire un „Război în Spațiu”? Ce se întâmplă dacă pui o armă nucleară pe orbita terestră

Zeci de sateliți ai Space X, distruși în spațiu. Ce explicații are Elon Musk

Casa Albă a confirmat joi că amenințarea la adresa securității naționale, semnalată ieri de un congresman republican, este legată de „o capacitate antisatelit pe care Rusia o dezvoltă”.

Kirby a spus că SUA intenționează să „interacționeze direct cu rușii” și că urmează să decidă care sunt pașii următori, dar că nu au luat încă contact cu omologii ruși.

Ce înseamnă un „Război în spaţiu”?

Americanii vorbesc despre un „pericol iminent la adresa securității naționale”. Unii experți s-au arătat îngrijorați și în trecut că un stat ar putea să detoneze în spațiu o armă nucleară, în ideea de a interfera cu sateliții, din cauza emisiilor de radiații generate.

Pe orbita Pământului, atmosfera este prea puțin densă pentru ca în urma unei explozii nucleare să avem o undă de șoc periculoasă pentru sateliți, dar o astfel de explozie ar genera un puls electromagnetic care ar dezactiva, probabil, un număr de sateliți aflați în apropiere.

Acești sateliți dezactivați nu vor mai putea fi controlați și, probabil, se vor ciocni, în viitor, cu alți sateliți sau alte fragmente, generând astfel și mai multe deșeuri orbitale”, a spus fizicianul Claudiu Tănăselia, pentru hotnews.ro.

Arma nucleară în spaţiu, o teorie veche

Statele Unite știau de încercările Rusiei de a dezvolta capacități antisatelit încă de acum „multe, multe luni, dacă nu chiar ani”, a spus Kirby, iar Biden a fost informat despre acestea încă de la începutul mandatului său.

El a spus că doar în ultimele săptămâni comunitatea de informații a fost „în măsură să evalueze cu mai multă claritate cum încearcă Rusia să dezvolte această capacitate”.

„Rusia nu are nici un interes să facă inutilizabilă orbita terestră: Rusia are nevoie de propriii sateliți, în special în această perioadă, mai mult decât oricând în ultimele decenii.

Doar în ultimele două luni, Rusia a lansat doi sateliți militari secreți, despre care nu știm prea multe detalii”, a mai zis fizicianul Claudiu Tănăselia, care a continuat:

„Cel puțin teoretic, o explozie nucleară pe orbită poate dezactiva imediat mai mulți sateliți decât armele convenționale (ar fi nevoie de o rachetă pentru fiecare satelit țintit), dar asta ar cauza în timp și mai multe deșeuri, deci ar afecta și sateliții națiunii care ar declanșa o astfel de explozie.

O armă nucleară plasată pe orbită este vizibilă de pe Pământ și traiectoria ei este predictibilă, deci o face vulnerabilă imediat după lansare”.

Ultimele stiri

  • Liderul AUR acuză: „Nesimțire fără margini la CCR/Judecătorii Curții Constituționale sfidează românii și logica austerității”
  • Minerale esențiale: acordul SUA-Ucraina, la fel de subțire ca hârtia pe care a fost scris
  • Călin Georgescu, întâmpinat de susținători la semnarea controlului judiciar: „Foarte curând, puterea colonială franceză va părăsi România” – VIDEO
  • Sluga Nicușor Dan ne bagă în război cu Rusia!
  • Aviația și ușa lui Păcală!
  • PNL lovește în femei și tineri: un partid de bătrâni care calcă în picioare viitorul României
  • S-a aflat! Ce atribuții vor avea cei CINCI vicepremieri din Guvernul Bolojan
  • ANUNȚ DE PRESĂ. EXTINDEREA INFRASTRUCTURII EDUCAȚIONALE PENTRU ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.190 COD SMIS: 318730
  • SUA au sistat livrările anumitor tipuri de arme către Ucraina/Decizia, luată „pentru a pune interesele Americii pe primul loc”
  • Comunicat de presă Aviația Utilitară București SA
  • Exit mobile version