Cauta

Xi Jinping, vizită crucială în Arabia Saudită. Aliatul-cheie al SUA din Golf se întoarce spre China

Xi Jinping, vizită crucială în Arabia Saudită. Aliatul-cheie al SUA din Golf se întoarce spre China / Foto: printscreen

Președintele Chinei este așteptat să viziteze Arabia Saudită, a anunțat ministrul de Externe al monarhiei din Golf, la câteva zile după ce Xi Jinping a fost reconfirmat la putere. Ultima sa vizită în această țară din Orientul Mijlociu a avut loc în 2016.

 

Ministrul Faisal bin Farhan a vorbit într-o alocuțiune difuzată de canalul de televiziune de stat Al-Ekhbariya, după o reuniune sino-saudită coprezidată cu omologul său chinez Wang Yi, la Riad.

Aliatul-cheie al SUA, pe mâna Beijingului?

„Această întâlnire are loc într-un moment important, deoarece precede vizita așteptată a președintelui chinez în regat”, a declarat oficialul saudit, joi seara.

La Riad nu au putut fi obținute informații suplimentare cu privire la această posibilă vizită. Întrebat de AFP, ministerul chinez de Externe a declarat că nu are „nicio informație de oferit” cu privire la o eventuală vizită a lui Xi Jinping.

Acest anunț intervine într-un moment în care între Arabia Saudită și partenerul său strategic, SUA, au apărut fricțiuni pe tema prețului petrolului, Washingtonul acuzând Riadul de conivență politică cu Rusia, un alt rival geopolitic.

Ministrul saudit a menționat, de asemenea, organizarea în Arabia Saudită a mai multor summituri între Beijing și Riad, a unui altul cu statele din Golf și a unui ultim summit cu toate țările arabe, informează Le Figaro.

Faisal bin Farhan a salutat „relația istorică și solidă” dintre Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, și China, a doua cea mai mare economie mondială.

Agenția oficială de presă chineză, Xinhua, s-a limitat să-l citeze pe ministrul de Externe Wang Yi, subliniind importanța relațiilor dintre cele două țări și „prioritatea” acordată de Beijing Arabiei Saudite.

Anunțul vizitei lui Xi Jinping în Arabia Saudită riscă să irite și mai mult Statele Unite, partener-cheie al țărilor petroliere din Golf, care văd într-o lumină proastă această apropiere de marele lor rival, China. Washingtonul acuză deja Riadul că sprijină Rusia în războiul său împotriva Ucrainei prin menținerea prețurilor ridicate la petrol, lucru pe care saudiții îl neagă.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version