AcasăȘTIRI EXTERNEAtacul infrastructurilor de petrol și gaze. Norvegia anunță arestarea unui „spion rus”

Atacul infrastructurilor de petrol și gaze. Norvegia anunță arestarea unui „spion rus”

Atacul infrastructurilor de petrol și gaze. Norvegia anunță arestarea unui „spion rus” / Foto: printscreen

Serviciile de securitate din Norvegia au anunțat că au arestat un profesor universitar acuzat că lucrează ca spion pentru Moscova. Țara, un membru cheie al NATO, care a înlocuit Rusia ca fiind cel mai mare furnizor de gaze al Europei, este îngrijorată de observarea dronelor în apropierea infrastructurii critice de petrol și gaze.

 

Agenția de securitate internă din Oslo, PST, l-a arestat pe profesor în timp ce se îndrepta spre locul de muncă, după ce l-a identificat ca fiind o „amenințare la adresa intereselor naționale fundamentale”. Suspectul, despre care se spune că are în jur de 30 de ani, s-a dat drept un universitar din Brazilia, dar oficialii spun că este de fapt rus.

Programul „ilegalilor”

Ambasada Rusiei la Oslo a declarat presei locale că nu cunoaște identitatea bărbatului. Oficialii norvegieni au declarat că suspectul a lucrat ca cercetător la Universitatea din Tromso, în nordul țării, din 2021. Avocatul său a declarat presei locale că acesta neagă acuzațiile, informează BBC.

Dar adjunctul PST, Hedvig Moe, a declarat reporterilor că anchetatorii au devenit îngrijorați de faptul că bărbatul „ar fi putut dobândi o rețea și informații despre politica Norvegiei” în nordul țării. „Suntem îngrijorați că ar putea fi folosit în mod abuziv de Rusia”, a adăugat ea. Moe a refuzat să spună ce a determinat arestarea profesorului, limitându-se să spună „că a fost momentul potrivit pentru a opri activitatea în care era implicat”.

Un tribunal a ordonat ca bărbatul să fie reținut timp de patru săptămâni, iar un purtător de cuvânt al PST a declarat presei locale că acest caz este „major”. Oficialii cred că suspectul lucra în Norvegia ca parte a așa-numitului program rusesc „ilegalii”.

Exploatat pentru prima dată de KGB în timpul Războiului Rece și reluat în ultimii ani de președintele Vladimir Putin, prin acest program agențiile de informații rusești creează identități false, sau „legende”, pentru spioni înainte de a-i trimite în țări străine.

„În mod obișnuit, agenții ilegali sunt cercetași de talente care recrutează agenți pentru mai târziu și pregătesc terenul pentru ca alți spioni să facă munca tradițională de informații”, a declarat Moe. „Este un proiect pe termen lung să ai un agent ilegal. Costă foarte mulți bani. Doar actorii statali majori îi folosesc și se știe că Rusia i-a folosit în trecut”.

„Era un tip foarte drăguț, foarte bun în meseria lui”

Suspectul nu a fost identificat în mod oficial, dar presa locală a relatat că pe conturile sale de pe rețelele de socializare se arată că a obținut un masterat de la Centrul pentru Studii Militare, de Securitate și Strategice al Universității din Calgary în 2018.

Suspectul a sosit în Norvegia în decembrie anul trecut pentru a lucra într-un grup de cercetare care a colaborat cu agențiile guvernamentale norvegiene cu privire la „amenințările hibride” legate de „Norvegia arctică”.

Șeful grupului a declarat că bărbatul lucra ca cercetător neplătit, ceea ce era neobișnuit, dar nu fără precedent. „M-a contactat pentru prima dată în toamna anului trecut. L-am evaluat așa cum am făcut și cu alți cercetători. Una dintre referințele sale era un profesor pe care îl cunoșteam foarte bine”, a declarat Gunhild Hoogensen Gjoerv, profesor de studii de securitate la Universitatea din Tromso.

„Era un tip foarte drăguț, foarte bun în meseria lui”, a spus ea. „Nu aveam niciun motiv să îl suspectăm că ar fi altceva decât ceea ce spunea că este”. Ea a declarat pentru The Guardian că, deși bărbatul nu a avut acces la informații clasificate, el „a înțeles  tipul de discuții și dezbateri pe care le avem despre securitate”.

În ultimele săptămâni, serviciile de securitate norvegiene au arestat mai mulți cetățeni ruși acuzați că lucrează pentru Rusia ca spioni. Opt persoane au fost arestate pentru că au folosit drone în apropierea unor infrastructuri critice sau pentru că au făcut fotografii ale acestora.

Norvegia, un membru crucial al NATO, care a înlocuit Rusia ca fiind cel mai mare furnizor de gaze al Europei, este îngrijorată de observarea dronelor în apropierea infrastructurii critice de petrol și gaze.

author avatar
Tudor Borcea
304 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger