Cauta

Vara molimelor. Schimbările climatice pot agrava 58% dintre bolile infecțioase la om

Vara molimelor. Schimbările climatice pot agrava 58% dintre bolile infecțioase la om / Foto: printscreen

Potrivit unui studiu, schimbările climatice ar putea exacerba mai mult de jumătate din bolile infecțioase cu care oamenii intră în contact în întreaga lume, de la viruși obișnuiți la boli mortale precum ciuma.

Dintre cele 375 de maladii umane, 218 dintre ele, adică 58%, ar putea fi afectate de schimbările climatice, a dezvăluit  studiu realizat de publicația australiană independentă The Conversation.

Peste 1.000 de căi de transmitere, influențate de schimbările climatice

Inundațiile, de exemplu, pot răspândi hepatita. Creșterea temperaturilor poate prelungi viața țânțarilor purtători de malarie. Secetele pot aduce în comunități rozătoare infectate cu hantavirus (gen de virusuri ARN), deoarece acestea caută hrană.

Având în vedere că schimbările climatice influențează peste 1.000 de căi de transmitere, studiul concluzionează că nu este realist să ne așteptăm ca societățile să se adapteze cu succes la fiecare dintre acestea.

„Lumea va trebui să reducă emisiile de gaze cu efect de seră care determină schimbările climatice pentru a reduce aceste riscuri”, precizează The Conversation.

Concentrându-se asupra a zece pericole legate de climă (legate de creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră: încălzirea atmosferică, valurile de căldură, seceta, incendiile de pădure, precipitațiile abundente, inundațiile, furtunile, creșterea nivelului mării, încălzirea oceanelor și schimbările terestre), cercetătorii au identificat studii care au raportat observații specifice și cuantificabile privind apariția bolilor umane legate de aceste pericole.

Transmiterea prin intermediul animalelor

În total, au fost analizate nu mai puțin de 77.000 de lucrări științifice. Dintre acestea, 830 de lucrări au prezentat un pericol climatic care afectează o anumită boală într-un loc și/sau timp specific, permițând echipei de cercetare să creeze o bază de date cu pericole climatice, căi de transmitere, agenți patogeni și boli. O hartă interactivă a fiecărei căi de legătură între pericol și agent patogen este disponibilă online, scrie TVA Nouvelles.

Cel mai mare număr de boli agravate de schimbările climatice implică transmiterea prin intermediul animalelor, cum ar fi țânțarii, liliecii sau rozătoarele.

Dezastrele legate de climă pot, de asemenea, să modifice comportamentul uman în moduri care cresc riscul de expunere la agenți patogeni. De exemplu, în timpul valurilor de căldură, oamenii petrec adesea mai mult timp în apă, ceea ce poate duce la creșterea numărului de focare de boli transmise prin apă.

Virusuri mai rezistente la căldură

În unele cazuri, pericolele legate de climă pot crește capacitatea agenților patogeni de a provoca boli grave la om. De exemplu, apa stătătoare rămasă în urma ploilor abundente și a inundațiilor poate constitui un teren fertil pentru țânțari, ceea ce duce la creșterea transmiterii unor boli precum febra galbenă, dengue sau malaria.

Studiile au arătat că temperaturile în creștere pot ajuta, de asemenea, virusurile să devină mai rezistente la căldură, ceea ce duce la creșterea gravității bolii, deoarece agenții patogeni devin mai capabili să se adapteze la febra din corpul uman.

Potrivit cercetătorilor, omenirea va trebui să reducă emisiile de gaze cu efect de seră provocate de om, care alimentează încălzirea globală, ca singura modalitate de a reduce acest risc de creștere a bolilor.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version