AcasăȘTIRI EXTERNE„Viață mai scumpă, prețurile la gaze și alimente vor crește” / Măsuri...

„Viață mai scumpă, prețurile la gaze și alimente vor crește” / Măsuri disperate adoptate de Germania / „Ne așteaptă o iarnă dificilă”

„Viață mai scumpă, prețurile la gaze și alimente vor crește” / Măsuri disperate adoptate de Germania / „Ne așteaptă o iarnă dificilă” / Foto: printscreen

Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a anunțat miercuri că Berlinul va adopta o serie de măsuri fiscale în valoare de 10 miliarde de euro în 2023 pentru a atenua creșterea vertiginoasă a prețurilor.

Pachetul include creșterea nivelului la care se va aplica cota maximă de impozitare a veniturilor de 42% și majorarea cuantumului alocațiilor familiale, a spus el, subliniind că guvernul a fost „forțat să acționeze” în fața creșterii prețurilor, în special a celor la energie.

„Viața de zi cu zi a devenit mult mai scumpă”

Aceste măsuri sunt, de asemenea, menite să compenseze „efectul de multiplicare” sau „progresia la rece”, prin care o persoană este impozitată mai mult din cauza unei creșteri salariale, obținută pentru a compensa efectele inflației, care, de fapt, îi reduce puterea de cumpărare. Dacă nu se face nimic, aproximativ 48 de milioane de persoane se vor confrunta cu o creștere a impozitelor din ianuarie 2023 din cauza acestui fenomen, a spus Lindner.

„Pentru stat, ca să beneficieze (de creșterea veniturilor fiscale) într-un moment în care viața de zi cu zi a devenit mai scumpă (…) nu este corect și este și periculos pentru economie”, a recunoscut el într-o conferință de presă, scrie France 24.

„Pentru mulți oameni, viața de zi cu zi a devenit mult mai scumpă. Ne temem că prețurile la gaze, energie și alimente vor crește”, a explicat ministrul din guvernul de coaliție al lui Olaf Scholz. „Perspectivele economice ale țării noastre au devenit, de asemenea, mai fragile, iar prognoza privind creșterea economică trebuie revizuită în scădere”, a adăugat el.

Inflația a ajuns la 7,5% în iulie, în ritm anual, în scădere față de iunie, dar este încă la un nivel foarte ridicat din cauza războiului din Ucraina.

Încălzirea și electricitatea, mai scumpe din toamnă

Guvernul a adoptat deja măsuri în valoare totală de 30 de miliarde de euro pentru a sprijini puterea de cumpărare, inclusiv măsuri temporare de reducere a facturilor de energie pentru gospodării, cum ar fi o „reducere la pompă” și un „tichet de 9 euro” pe lună valabil în toate mijloacele de transport în comun, cu excepția liniilor de mare viteză, până la sfârșitul lunii august.

Dar toamna și iarna se anunță grele în cea mai mare economie a Europei din cauza crizei energetice, potrivit ministrului Economiei, Robert Habeck, care preconizează „o iarnă dificilă”. Germanii își vor vedea facturile la încălzire și electricitate crescând din toamnă, ca urmare a deciziei guvernului de a permite ca majorarea prețurilor la energie să fie transferată către consumatorul final.

Berlinul se așteaptă ca produsul intern brut (PIB) al Germaniei să crească cu 2,2% în acest an, dar Bundesbank, banca centrală, este mai prudentă, cu o estimare de 1,9%. Creșterea a rămas stabilă în al doilea trimestru, afectată de accelerarea inflației ca urmare a războiului din Ucraina. Aceasta a fost una dintre cele mai slabe performanțe din zona euro din aprilie până la sfârșitul lunii iunie.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
298 afisari

1 COMENTARIU

  1. Acesti prostanaci naivi slugile amerlicanilor ipotenti ,mincatori de cirnati si bautori de bere unde emigrantii fac legea ,aceasta Germania isi merita soarta foamete si frig la iarna

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger