AcasăȘTIRI EXTERNEValul de căldură mistuie tot. Spre un an record de incendii în...

Valul de căldură mistuie tot. Spre un an record de incendii în Europa

Valul de căldură mistuie tot. Spre un an record de incendii în Europa / Foto: printscreen

Focul care au făcut ravagii în timpul recentelor valuri de căldură din Europa ilustrează faptul că încălzirea globală favorizează incendiile de pădure, care au distrus deja mai multe terenuri de la începutul anului decât în tot anul 2021.

„Situația este chiar mai gravă decât ne așteptam, chiar dacă ne așteptam la anomalii de temperatură datorită previziunilor (meteo) pe termen lung”, a declarat Jesus San Miguel, coordonator al Sistemului european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS). Pentru el nu există nicio îndoială: „valul de căldură este determinant (în această situație) și este în mod clar legat de încălzirea globală”.

UE: 517 881 de hectare, mistuite de la începutul anului

În cele 27 de țări ale UE, incendiile au mistuit în total 517 881 de hectare de la începutul anului (date din 16 iulie), adică puțin peste 5 000 de km2, echivalentul suprafeței unui departament francez, precum Mayenne, sau a insulelor Trinidad și Tobago din Caraibe.

Pentru întregul an 2021, marcat de numeroase incendii în Italia și Grecia, au ars 470.359 de hectare (4.700 km2 ) în țările UE, potrivit datelor compilate de EFFIS începând cu anul 2000.

Dacă tendința continuă, anul 2022 ar putea egala sau depăși anul 2017, cel mai rău an înregistrat în UE de la crearea EFFIS, când au ars 988 087 de hectare de vegetație, adică aproape 10 000 de km2 sau dimensiunea unei țări precum Libanul.

În țările cele mai afectate de recentele valuri de căldură din iunie și iulie, aproape 40.000 de hectare au ars în Franța de la începutul anului, față de puțin peste 30.000 pentru întregul an 2021, peste 190.000 de hectare în Spania, față de aproape 85.000 în 2021, și peste 46.000 în Portugalia, față de peste 25.000 în 2021.

Italia și Grecia, care au fost foarte afectate anul trecut, au fost cruțate până acum: 25.103 hectare arse față de 150.552 în Italia, 7.810 față de 130.058 în Grecia.

Dar, în timpul valului de căldură care a lovit vestul continentului, în apropierea Atlanticului, chiar și țările care nu sunt obișnuite cu astfel de incendii au văzut cum suprafața afectată a crescut vertiginos. Este cazul Marii Britanii, unde temperatura a depășit 40°C pentru prima dată în această săptămână. Puțin peste 20.000 de hectare au ars acolo de la începutul anului, față de puțin peste 6.000 în 2021, potrivit EFFIS.

„Remarcabil cât timp ard”

„Ceea ce este remarcabil este cât de mult timp ard”, este de acord Mark Parrington, cercetător șef la serviciul european de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS). „Nu este ceva ce vedem în mod normal în Europa”, continuă el, dar, odată cu încălzirea, solurile și vegetația se usucă și „există o mulțime de combustibil”. Odată cu aceste schimbări în condițiile fizice, „există o tendință clară de creștere a riscului de incendiu în sudul și centrul Europei”, a spus el.

Aceste incendii mai numeroase și mai intense afectează calitatea aerului pe care îl respiră oamenii. În sud-vestul Franței, fumul, încărcat cu particule și dioxid de azot, a fost resimțit la Bordeaux, care are o populație de peste 800 000 de locuitori, și chiar și la Paris, aflat la peste 500 km distanță.

În plus, arderea pădurilor emite CO2, unul dintre gazele cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală. În cantități care sunt neglijabile în termeni absoluți pentru Europa. Dar nici copacii care au dispărut nu vor mai absorbi carbonul.

author avatar
Tudor Borcea
368 afisari

3 COMENTARII

  1. In Portugalia au fost arestate 50 de persoane care au incendiat intentionat suprafete de padure.

  2. Ca si in Australia acum 3 ani, Cabala face parjol cu LASERELE din satelitzi pentru a omora, infometa si speria omenirea, dar in scurt timp mascarada se va sfarshi.
    Falsul Retardat Biden a plecat cu coada intre picioare din Arabia Saudita, si asta insemana ca Niet Petrol pentru Republica Comunista America si pentru Organizatzia satanista mUE.
    Acum si Putin inchide robinetele, asa ca shandramaua Cabalei se prabusheste vertiginos si trage dupa ea toate Guvernele Criminale, Parlamentele Penale Criminale si Presedintii Tradatori si Criminali, care vor fi judecati si executati cu un glonte in cap de Curtea Martziala Internatzionala.

    • Daca este adevarata chestia asta nu e o problema fara rezolvare// satelitii respectivi pot si ei sa fie prajiti cu EMP
      La un moment dat probabil ca asa va fi

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger