Cauta

Ucraina. NATO cere Rusiei dovezi concrete de retragere a anumitor trupe

Ucraina. NATO cere Rusiei dovezi concrete de retragere a anumitor trupe

Ministerul Apărării din Rusia a indicat marți, 15 februarie 2022, că trupele ruse dislocate în apropierea graniței cu Ucraina au început să se întoarcă la garnizoanele lor. 

Ucraina și Occidentul au reușit să prevină o „escaladare” rusă, a salutat șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuuleba, după acest anunț.

Kremlinul a confirmat începerea unei retrageri militare planificate, invocând un „proces normal” și denunțând „isteria” occidentală în legătură cu o presupusă invazie iminentă a acestei țări de către Moscova.

Numai retragerea trupelor, insuficientă

Însă o mișcare a trupelor nu este suficientă, în opinia șefului NATO, Jens Stoltenberg, care a precizat că, până acum, nu a văzut nici semn de dezescaladare din partea Rusiei la frontiera cu Ucraina.

„Există semnale de la Moscova pentru continuarea diplomației. Acest lucru încurajează un optimism prudent (…), dar mișcarea trupelor de către Rusia nu permite atenuarea tensiunilor, dacă echipamentele și armamentul grele rămân pe loc, pentru că se pot întoarce rapid” , a precizat el în cadrul unei conferințe de presă în ajunul unei întâlniri a ministrilor Apărării din cadrul Alianței Nord Atlantice.

„Dacă armamentul rămâne în aceași loc, el poate fi oricând reactivat”, a spus Stoltenberg

„Întotdeauna am spus că după finalizarea exercițiilor, (…) trupele se vor întoarce la garnizoanele lor. Asta se întâmplă acolo, este procesul obișnuit”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Acest anunț este primul semn de recul al Moscovei în criza cu Occidentul care durează de la sfârșitul anului 2021. Rusia a adunat peste 100.000 de soldați la granițele Ucrainei din decembrie, stârnind temeri la Kiev cu privire la o invazie iminentă în această țară.

Occidentul amenințase Moscova cu sancțiuni fără precedent dacă ar ataca Ucraina, iar Statele Unite și alte câteva țări au desfășurat noi forțe în Europa de Est. Rusia efectuează încă manevre comune în Belarus, care urmează să se desfășoare până pe 20 februarie.

Ultimele stiri

  • Domnule Bolojan, dacă nu vreți să fiți sub Ciolacu…
  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Exit mobile version