AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina. Parlamentarii ruși îi cer lui Putin să recunoască independenţa teritoriilor...

Ucraina. Parlamentarii ruși îi cer lui Putin să recunoască independenţa teritoriilor separatiste

Ucraina. Parlamentarii ruși îi cer lui Putin să recunoască independenţa teritoriilor separatiste

Deputații ruși au votat marți, 15 februarie, un apel către președintele Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independența teritoriilor separatiste pro-ruse care luptă, cu sprijinul său, cu armata ucraineană în estul aceste țări, de opt ani.

„Apelul către președintele Rusiei privind necesitatea recunoașterii Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk îi va fi înaintat fără întârziere”, a scris președintele camerei inferioare a Parlamentului (Duma de Stat), Viaceslav Volodin, pe Telegram.

El precizează că textul a fost adoptat „în ședință plenară” a Dumei pentru ca cele două teritorii să devină „state autonome, suverane și independente”.

Kremlin: „Reflectă opinia populației”

Întrebat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că în prezent nu există „o decizie oficială”, dar că solicitarea parlamentarilor „reflectă opinia populației” Rusiei, scrie AFP.

Recunoașterea acestor teritorii ar marca sfârșitul procesului de pace din estul Ucrainei, acordurilor de la Minsk, semnate sub medierea franco-germană, care prevedeau eventuala revenire a acestor teritorii sub controlul Kievului.

„În cazul recunoașterii, Rusia se va retrage de facto și de jure din acordurile de la Minsk cu toate consecințele care vor decurge din aceasta. Am avertizat deja împotriva acestei poziții”, a reacționat șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba.

Moscova acuză Ucraina de luni de zile că vrea să capoteze aceste acorduri, iar procesul de pace a fost de facto paralizat de la sfârșitul anului 2019.

Rusia este văzută ca instigatorul conflictului și sprijinul separatiștilor, războiul izbucnind în urma anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea, după ce pro-occidentalii au ajuns la putere la Kiev, la începutul lui 2014.

Moscova a favorizat separatismul în mai multe foste republici sovietice, după căderea URSS, în special recunoscând după războiul său fulger din Georgia, în 2008, independența a două teritorii pro-ruse, Osetia de Sud și Abhazia.

author avatar
Tudor Borcea
152 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger