Cauta

SUA, lovite de „Marea demisie”. Angajatorii caută disperați forță de muncă

SUA, lovite de „Marea demisie”. Angajatorii caută disperați forță de muncă / Foto: printscreen

Vânzători, chelneri, profesori, poștași. Anunțurile de locuri de muncă se înmulțesc în SUA, deoarece numărul de angajați a scăzut de la  începutul pandemiei Covid-19, între pensionări și restricții de imigrare.

Pe marginea drumurilor, în fața restaurantelor și pe autobuze apar pancarte pe care scrie „Angajăm”. În timp ce angajatorii caută să angajeze mai mult decât înainte de pandemie în fața freneziei de consum din America, aceștia au dificultăți însă să recruteze personal.

10 milioane de locuri de muncă, vacante în iunie

Peste 10 milioane de locuri de muncă erau vacante în iunie, potrivit celor mai recente date disponibile, cu mai puțin de 6 milioane de persoane în căutarea unui loc de muncă.„Avem o mulțime de locuri de muncă, dar nu avem suficienți lucrători”, iar „această penurie afectează toate sectoarele”, a declarat într-un comunicat Camera de Comerț a SUA, care reprezintă întreprinderile americane.

Mulți oameni au încetat să mai lucreze în primăvara anului 2020, când economia americană a fost puternic afectată de Covid-19. Și nu s-au mai întors la lucru. Pentru mulți, pensionarea a fost alegeres: „Populația americană îmbătrânește”, a declarat Nick Bunker, expert în piața americană a locurilor de muncă și director de cercetare economică pentru site-ul de joburi Indeed, scrie Boursorama.

Pensionări anticipate, populație îmbătrânită

Numărul uriaș de „baby-boomers” începuse deja să părăsească piața forței de muncă înainte de Covid-19, dar a existat o „accelerare a plecărilor” la începutul crizei sanitare, a declarat Diane Swonk, economist șef al KPMG. Milioane de oameni s-au pensionat mai devreme, temându-se pentru sănătatea lor și profitând de creșterea prețurilor acțiunilor și ale proprietăților pentru a vinde și a se bucura de economiile lor.

Iar pe termen scurt, „este puțin probabil” să recăpătăm forța de muncă de dinaintea pandemiei „din cauza îmbătrânirii populației”, a avertizat Nick Bunker. Cu atât mai mult cu cât „nu avem o rată de imigrație suficientă pentru a-i înlocui pe cei din generația baby boom care părăsesc piața muncii”, notează Diane Swonk.

Restricțiile impuse de administrația lui Donald Trump au redus aproape la jumătate imigrația între 2016 și 2019. Apoi, Covid-19 a făcut ca sosirile de străini să scadă și mai mult, ajungând la doar un sfert din nivelurile din 2016 până în 2021.

Camera de Comerț a SUA indică, de asemenea, „pensionările anticipate și scăderea imigrației”. Dar subliniază, de asemenea, sprijinul generos acordat de guvern pentru pandemie, despre care spune că „a umflat finanțele unor lucrători angajați anterior care nu mai au nevoie să lucreze”.

„Marea demisie” și creșterea inflației

Și femeile au încetat în mare parte să mai lucreze până în 2020, iar școlile au fost închise timp de până la un an și jumătate. Și nu toate s-au întors la muncă, acum că există un deficit de personal și în acest sector. Diane Swonk subliniază, de asemenea, „efectele pandemiei în sine”, asupra persoanelor care au contractat virusul. Sau suferă de „Covid lung”, „una dintre cele mai subestimate și neînțelese probleme, care îi ține pe oameni departe de forța de muncă”.

Pentru a face față acestui deficit de lucrători, pe de o parte, trebuie ca oamenii să fie readuși pe piața muncii. Dar aceasta înseamnă, de asemenea, și încetinirea cheltuielilor americanilor, astfel încât companiile să aibă nevoie de mai puțini oameni.

Se preconizează că această penurie va continua, dar se va diminua într-o oarecare măsură, deoarece lupta împotriva inflației ridicate înseamnă încetinirea economiei și, prin urmare, a ocupării forței de muncă.

Între timp, angajații beneficiază de acest lucru. De aproape un an, milioane dintre ei își schimbă angajatorul în fiecare lună, în timp ce angajatorii concurează între ei, oferind salarii mai mari și condiții de muncă mai bune. Această „mare demisie” a dus la creșterea salariului mediu orar, care în sectorul privat este acum de 32,27 dolari, în creștere cu 5,2% pe un an. Acest lucru contribuie la alimentarea inflației.

Ultimele stiri

  • Biden dă de pământ cu procurorul CPI care a emis mandat de arestare împotriva premierului israelian Netanyahu
  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Exit mobile version