Cauta

Alianța Serbia-Rusia cutremură Balcanii și pune în gardă NATO! Ce s-a întâmplat la Belgrad și Moscova în weekend

Alianța Serbia-Rusia cutremură NATO. Europa riscă un nou război în Balcanii de Vest? / Solidaritate la Moscova și Belgrad, „de la frate la frate”

Mii de creștini ortodocși au mărșăluit duminică la Belgrad, împotriva unui important eveniment pro-LGBTQ, desi acesta a fost anulat. În paralel, la Moscova a fost organizat un mars de solidaritate cu poporul sârb, „de la frate la frate”.

Solidaritatea Moscovei cu Belgradul este de drum lung, începând prin prisma resentimentelor sârbești față de NATO, ca urmare a bombardamentelor Alianței din 1999.

La mai bine de două decenii distanță, majoritatea sârbilor denunță expansionismul NATO și politica internațională a SUA, dar și candidatura țării la UE.

Consolidarea „frăției” ruso-sârbe

Recentele tensiuni din Priștina au reaprins tensiunile din Balcanii de Vest, în timp ce voci mai pesimiste vorbesc chiar despre riscul unui nou război în zonă. Consolidarea „frăției” ruso-sârbă a căpătat o nouă dimensiune și după ce Serbia a semnat cu Rusia Memorandumul de aderare la Uniunea Economică Eurasiatică. Continuând cu denunțarea de către Belgrad a sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, în ceea ce sârbii numesc „o isterie anti-rusă”.

Mii de credincioși ortodocși au mărșăluit duminică seara la Belgrad pentru a avertiza împotriva posibilei organizări a Europride, în ciuda deciziei autorităților de a anula această mare adunare a comunității LGBTQ planificată pentru luna septembrie.

Protesters march against planned Pride event in Serbia

„Profanarea țării noastre, a bisericii și a familiei noastre”

Purtând icoane, cruci și steaguri religioase, demonstranții au mărșăluit prin centrul orașului, rugându-se și cântând, și s-au adunat în fața Catedralei Sfântul Sava.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat sâmbătă că a decis, în urma consultării cu guvernul, că marșul, care face parte dintr-un important eveniment anual paneuropean, va fi „amânat sau anulat”.

El a explicat că nu este posibil să „gestioneze totul”, în condițiile în care Serbia se confruntă cu o „criză dificilă” în Kosovo, fostă provincie sârbă care și-a declarat independența în 2008, niciodată recunoscută de Belgrad.

Dar Marko Mihailovic, unul dintre coordonatorii Europride, programat să aibă loc la Belgrad între 12 și 18 septembrie, a declarat: „Marșul va avea loc așa cum a fost planificat pe 17 septembrie”, informează BFM TV.

Vorbind în fața mulțimii, duminică, episcopul Nikanor al Bisericii Ortodoxe Sârbe a salutat decizia de a anula ceea ce el a numit „o profanare a țării noastre, a bisericii noastre și a familiei noastre”.

Episcopul a declarat, potrivit imaginilor difuzate de site-ul de știri Glas Javnosti, că credincioșii sunt gata să iasă din nou în stradă pentru a „sta în fața celor care intenționează să distrugă valorile Serbiei”.

Primele două marșuri Pride din Belgrad, în 2001 și 2010, au fost marcate de violențe. Marșul a avut loc în mod regulat din 2014, dar cu o prezență mare a poliției.

Miting de solidaritate cu Serbia la Moscova

În paralel, la Moscova a fost organizat un miting auto în sprijinul Serbiei, după ce un convoi de aproximativ 100 de mașini cu steaguri ale Rusiei și Serbiei a pornit de pe autostrada Kaluga.

A rally in support of Serbia "Brother for Brother" was held in Moscow,100 cars in support of Sebia

Potrivit organizatorilor, „țările noastre ar trebui să se sprijine reciproc, mai ales acum, când presiunea din partea Occidentului este atât de mare”.

Se pare că aceasta este una dintre cele mai notabile acțiuni ale Federației Ruse în sprijinul Serbiei din 1999 încoace. În cadrul mitingului a avut loc o sesiune de comunicare video cu Belgradul, în timpul protestelor anti Europride

 

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version