AcasăȘTIRI EXTERNEEuropa și SUA, suferințe pentru domolirea inflației

Europa și SUA, suferințe pentru domolirea inflației

Va fi necesar un „sacrificiu” mai mare pentru a ține în frâu inflația decât în ​​perioadele anterioare de înăsprire a politicii monetare, potrivit oficialilor Băncii Centrale Europene care au avertizat că scumpirile riscă să scape de sub control dacă nu se iau măsuri “în forță”.

Isabel Schnabel, membru al consiliului executiv al BCE, și François Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Franței, au declarat că politica monetară europeană va trebui să rămână strictă pentru o perioadă lungă de timp.

Comentariile lor la reuniunea de la Jackson Hole a bancherilor centrali din întreaga lume, au fost un ecou al celor făcute de președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, care vineri a promis că „va continua să înăbușe inflația”.

Misiune grea: ritmul creșterii prețurilor merge la un nivel nemaivăzut de zeci de ani în multe economii avansate, inclusiv în America.

Villeroy a precizat că nu ar trebui să existe „nicio îndoială” cu privire la dorința BCE de a majora ratele dobânzii dincolo de așa-numita rată neutră. El a estimat că această rată se se va situa între 1 și 2% „înainte de sfârșitul anului”.Se așteaptă ca inflația în zona euro să stabilească un nou record de 9% – miercuri vor fi publicate cele mai recente date.

Luna trecută, BCE a pus capăt la opt ani de dobânzi negative, majorând rata la depozite cu o jumătate de punct procentual, până la zero, depășind previziunile sale anterioare.

Unii membri ai consiliului de guvernare format din 25 de persoane cer să se ia în considerare posibilitatea de a merge mai departe cu o creștere a ratei de 0,75 puncte procentuale la ședința din 8 septembrie.

La fel ca omologii săi de la BCE, Powell a spus că eșecul în a controla cu succes inflația acum ar duce la costuri mai mari ulterior, sugerând că este puțin probabil ca Fed să întrerupă ciclul de înăsprire în curând.

Economia SUA va avea nevoie e o înăsprire a politicii monetare „pentru o perioadă”, înainte ca inflaţia să fie sub control, un fapt care ar putea însemna o creştere mai lentă, o piaţă mai slabă a forţei de muncă şi „unele dureri” pentru gospodării şi companii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger