Cauta

Scandalul Pegasus: Franța deschide o anchetă privind spionarea jurnaliștilor

Scandalul Pegasus: Franța deschide o anchetă privind spionarea jurnaliștilor

Parchetul din Paris a anunțat marți deschiderea unei anchete pentru a face lumină asupra utilizării programului spion israelian Pegasus pentru a spiona jurnaliștii francezi. 

Un anunț care urmează plângerii depuse cu o zi înainte de media de investigații Mediapart și doi dintre jurnaliștii săi.  Activiștii pentru drepturile omului, jurnaliști și opozanți din întreaga lume au fost spionați prin intermediul unui software dezvoltat de o companie israeliană, NSO Group.

50.000 de numere de telefon

Pegasus este un malware care infectează dispozitivele smartphone pentru a permite operatorilor să extragă mesaje, fotografii și e-mailuri, să înregistreze apeluri și să activeze în secret microfoane.

Organizațiile Forbidden Stories și Amnesty Internațional au avut acces la o listă, stabilită în 2016, cu 50.000 de numere de telefon pe care clienții NSO le-au selecționat în vederea unei potențiale supravegheri.

Spionaj în contul Marocului

Anchetatorii francezi vor investiga în special infiltrarea în telefoane a malware-ului Pegasus în contul statului marocan, care contestă acuzațiile publicate în presă.

Mai multe mass-media, inclusiv Le Monde, The Guardian și Washington Post, au dezvăluit duminică că fondatorul Mediapart, Ewdy Plenel, și jurnalistul  Lénaïg Bredoux, au fost spionați de serviciile secrete marocane, scrie France 24.

În urma acestor dezvăluiri, „luni a fost depusă o plângere de către cei doi jurnaliști și editorul Mediapart”. Prin urmare, parchetul de la Paris a deschis astăzi, 20 iulie, o anchetă cu privire la acuzațiile de atingere a vieții private, accesul fraudulos la sistemele tehnologice și asociere infracțională, printre altele, anunță procurorul public, Rémy Heitz, într-un comunicat.

Explicații neconvingătoare

Potrivit anchetei publicată duminică, software-ul Pegasus a fost utilizat de mai multe țări din întreaga lume pentru încercări de hacking reușite ale smartphone-urilor aparținând oficialilor guvernamentali, jurnaliștilor și activiștilor pentru drepturile omului.

Compania NSO asigură că software-ul său este destinat numai serviciilor de informații guvernamentale și agențiilor de aplicare a legii pentru a le ajuta să combată criminalitatea și terorismul.

 

 

Ultimele stiri

  • Care este presiunea corectă din cauciucurile de la maşină. E scrisă pe caroserie, chiar în faţa ta. Tu o vezi?
  • Încă un cutremur în România. În ce zonă s-a produs seismul de miercuri dimineață
  • Comunicat de presă SC ATEMPORAL FILM SRL
  • De ce a mers Klaus Iohannis, „în vizită”, la Joe Biden: ca să-l convingă pe liderul american să-l susţină pentru şefia NATO. Ce risc s-a născut
  • Noi vești despre starea actorului Florin Piersic, după ce a fost adus în Capitală, la „Matei Balș”
  • Cum putem evita risipa alimentară, după Paşte. Fiecare român irosește cel puţin 129 kg de mâncare pe an
  • Comunicat de presă POLIMED COM SRL
  • Poza Zilei
  • Horoscop 8 mai 2024 – Astăzi veți proiecta ceva despre voi
  • Un militant ecologist din Germania se află de 2 luni în greva foamei
  • Exit mobile version