AcasăȘTIRI EXTERNEJurnaliști și activiști din lumea întreagă, spionați de guverne cu un software...

Jurnaliști și activiști din lumea întreagă, spionați de guverne cu un software israelian. Proiectul Pegasus

Jurnaliști și activiști din lumea întreagă, spionați de guverne cu un software israelian. Proiectul Pegasus

Activiștii pentru drepturile omului, jurnaliștii și opozanții din întreaga lume au fost spionați prin intermediul unui software dezvoltat de o companie israeliană, NSO Group.

Pegasus este un malware care infectează dispozitivele smartphone pentru a permite operatorilor să extragă mesaje, fotografii și e-mailuri, să înregistreze apeluri și să activeze în secret microfoane.

50.000 de numere de telefon

NSO Group, fondată în 2011 și care este regulat acuzată că face jocurile regimurilor autoritare, a dat mereu asigurări că software-ul său a fost utilizat doar pentru a obține informații împotriva rețelelor criminale sau teroriste.

Dar organizațiile Forbidden Stories și Amnesty Internațional au avut acces la o listă, stabilită în 2016, cu 50.000 de numere de telefon pe care clienții NSO le-au selecționat în vederea unei potențiale supravegheri.

Lista include numerele de telefon a cel puțin 180 de jurnaliști, 600 de politicieni, 85 de activiști pentru drepturile omului sau 65 de lideri de afaceri, potrivit unei analize efectuate de 17 redacții. Pe lista respectivă figurează și numărul jurnalistului Mexican Cecilio Pinedxa Birto, ucis la câteva săptămâni după apariția sa pe acest document.

Corespondenții străini din mai multe mass-media importante, inclusiv Wall Street Journal , CNN, RFI, France 24, Mediapart, El País sau AFP sunt și ei pe listă.

Șefi de guverne, prinți, prințese, afaceriști, militari

În această listă cu potențiale ținte spyware este sunt incluși contactul unui șef de stat și  doi lideri de guverne europene, prinți și prințese, lideri de afaceri, generali, activiști și jurnaliști. Dar, indiferent dacă este vorba de Mexic, India, Maroc, Arabia Saudită, Togo sau chiar Ungaria, ancheta arată că agențiile guvernamentale din întreaga lume își vizează și proprii cetățeni dar și persoanele din afara țării lor.

Alte nume de personalități de pe listă vor fi dezvăluite în zilele următoare de consorțiul media care a condus ancheta, din care fac parte Le Monde, The Guardian și The Washington Post.  Jurnaliștii lor s-au întâlnit cu o parte din persoanele vizate și au recuperat 67 de telefoane, care au făcut obiectul unei expertize tehnice într-un laborator Amnesty International, scrie RFI.

Această expertiză a confirmat o infectare sau o tentativă de infectare cu spyware-ul NSO Group pentru 37 de telefoane, potrivit rapoartelor publicate duminică. Două dintre telefoane aparțin unor femei apropiate jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, asasinat în 2018 în consulatul țării sale din Istanbul de un comando de agenți din Arabia Saudită.

Ungaria și-a supravegheat jurnaliștii

Îngrijorător este că mai multe state, reputate ca democrații, au folosit Pegasus împotriva jurnaliștilor. Este cazul Ungariei lui Viktor Orban. Numerele de telefon ale șefului unui grup de presă independent, Zoltan Varga și a doi jurnaliști de la site-ul de anchetă Direkt36 au fost introduse pe listă pentru a obține supravegherea lor.

În afară de Ungaria, singura țară europeană care ar fi folosit Pegasus, ancheta a identificat cel puțin 10 guverne considerate a fi clienți ai NSO care introduceau numere într-un sistem: Azerbaidjan, Bahrain, Kazahstan, Mexic, Maroc, Ruanda, Arabia Saudită, Ungaria, India și Emiratele Arabe Unite.

Control total

Claudio Guarnieri, șeful Laboratorului de securitate al Amnesty International, a spus că, după ce un telefon a fost infectat cu Pegasus, un client al NSO ar putea efectiv să preia controlul asupra acestuia, putând să extragă mesajele, apelurile, fotografiile și e-mailurile unei persoane, să activeze în secret camerele sau microfoane și să citească conținutul aplicațiilor de mesagerie criptate precum WhatsApp, Telegram și Signal, scrie Digi 24.

Accesând sistemul de localizare GPS și senzorii telefonului, clienții NSO ar putea, de asemenea, să creeze un istoric al deplasărilor unei persoane și să urmărească locația lor în timp real, a adăugat el.

Această investigație, care subminează compania NSO, se adaugă la un studiu, realizat în 2020, de către Citizen Lab de la Universitatea din Toronto, care confirmase prezența software-ului Pegasus în telefoanele a zeci de angajați ai canalul Al-Jazeera din Qatar.

25.000 de dolari per telefon piratat

NSO sunt inițialele prenumelor fondatorilor acestei companii implantate în Herzliya, la nord de Tel Aviv, în Israel. Este vorba de Niv Carmi, Shalev Hulio și Omri Lavie, foști componenți ai celebrei unități 8200 a armatei israeliene, specializată în război cibernetic.

Pegasus este vândut, potrivit unor surse bine informate, cu 25.000 de dolari per telefon piratat. Mai multe victime au atacat compania israeliană în justiție. Este cazul pentru  Facebook și WhatsApp care susțin că a fost exploatat un defect în sistemul lor de mesagerie.

Reacția NSO este întotdeauna aceeași: software-ul nostru, susține compania, este furnizat exclusiv agențiilor guvernamentale pentru a combate terorismul și acțiunile criminale.

author avatar
Tudor Borcea
308 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger