Cauta

Rusia pune în alertă toate submarinele sale din Marea Neagră, pe fondul exercițiului multinațional „Sea Shield 21”, condus de România

Rusia pune în alertă toate submarinele sale din Marea Neagră, pe fondul exercițiului multinațional „Sea Shield 21”, condus de România/Foto: Defencetalk

Toate submarinele Flotei ruse a Mării Negre și-au părăsit bazele, pe dondul desfășurării unui exercițiu NATO de mare amploare în regiune la care participă peste 2.400 de militari din opt state, 18 nave de luptă și 10 aparate de zbor.

Rusia și-a desfășurat cele șase submarine ale Flotei Mării Negre pe măsură ce au început exercițiile NATO în regiune, a declarat viceamiralul Igor Osipov, comandantul flotei, citat de agenția de știri RIA Novosti.

„Toate submarinele Flotei Mării Negre își îndeplinesc sarcinile în afara bazelor lor. Niciunul dintre submarine nu se mai află la baza lui, a adăugat amiralul Ospov.

Comandantul flotilei de submarine a Flotei Mării Negre, căpitanul de rangul I Anatoli Varoșkin, a numit desfășurarea submarinelor ca „fără precedent”. „Acest lucru nu se întâmplă cu alte flote rusești sau cu cele ale statelor străine”, a spus Varoșkin, scrie The Moscow Times.

Desfășurarea are loc pe fondul începerii exercițiilor multinaționale „Sea Shield 21” conduse de România. „Sea Shield 21” își propun să consolideze interoperabilitatea și cooperarea între forțele navale românești și alți membri NATO.

Rusia consideră extinderea NATO spre est, în fosta sa sferă de influență sovietică, un risc major pentru securitatea națională. Membrii NATO consideră că desfășurarea de rachete rusești în enclava baltică a țării, între Polonia și Lituania, ca o amenințare.

NATO a suspendat relațiile cu Rusia, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Moscova, în 2014.

Cel mai mare și mai complex exercițiu multianual al NATO

Peste 2.400 de militari din opt state, 18 nave de luptă și 10 aparate de zbor, participă, începând din 19 martie și până în 29 martie, la ,,Sea Shield 21”, cel mai mare și mai complex exercițiu multinațional NATO organizat de Forțele Navale Române, în anul 2021, în zona Mării Negre.

Potrivit Forțelor Navale Române,  forțele participante sunt din Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Comandamentul Maritim Aliat al NATO participă cu gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), din care face parte și fregata „Regina Maria”.

Obiectivul principal al Exercițiului multinațional „Sea Shield 21” îl reprezintă verificarea și consolidarea nivelului de interoperabilitate și de cooperare dintre Forțele Navale Române și celelalte categorii de forțe din Armata României, diferite structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne și alte forțe navale NATO.

Acesta cuprinde toate etapele unei operații militare navale NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune și are rolul de a demonstra angajamentul constant al Armatei României pentru întărirea posturii maritime a Alianței și pentru dezvoltarea interoperabilității forțelor, în toate mediile de luptă (maritim, submarin, terestru și aerian).

Exercițiile „Sea Shield” și „Poseidon” planificate, organizate și conduse de Forțele Navale Române sunt cuprinse în Programul NATO de instruire multinațională consolidată/ întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, precum și pentru a asigura prezența continuă a forțelor Aliate în regiunea Mării Negre.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version