AcasăȘTIRI EXTERNERusia denunță drept „ilegal” planul Marii Britanii de creștere a arsenalului său...

Rusia denunță drept „ilegal” planul Marii Britanii de creștere a arsenalului său nuclear

Rusia denunță drept „ilegal” planul Marii Britanii de creștere a arsenalului său nuclear

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a acuzat guvernul de la Londra că și-a încălcat angajamentele internaționale anunțând un plan de creștere a arsenalului nuclear al țării și a declarat că relațiile politice dintre Rusia și Regatul Unit sunt „aproape moarte”.

Într-o revizuire a politicii externe și de apărare, publicată marți și susținută de prim-ministrul Boris Johnson, Marea Britanie a spus că trebuie să își mărească arsenalul nuclear în fața amenințărilor în evoluție la adresa securității globale.

Marea Britanie a declarat că va crește limita superioară a stocului său de focoase nucleare la 260 față de 180. Același raport a clasificat și Rusia drept „cea mai gravă amenințare la adresa securității noastre” în regiunea euro-atlantică.

La momentul respectiv, Kremlinul a criticat decizia nucleară a Marii Britanii, despre care a spus că va afecta stabilitatea internațională, în timp ce Ministerul rus de Externe a descris această mișcare ca o lovitură pentru controlul internațional al armamentelor.

„O încălcare a Tratatului de neproliferare”

Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, a mers mai departe într-un interviu, difuzat duminică la postul de radio LBC din Londra, spunând că planul prezentat de Boris Johnson pare ilegal.

„Creșteți numărul de focoase cu 40%. Aceasta este o încălcare a Tratatului de neproliferare și a multor alte acorduri care spun doar o scădere sau o reducere a numărului de arme nucleare” , a declarat Kelin.

Tratatul de neproliferare nucleară, pe care Marea Britanie l-a ratificat, a intrat în vigoare în 1970. Guvernul britanic a declarat că planurile sale nu încalcă acest tratat, scrie Reuters.

Agențiile de presă rusești l-au citat pe Kelin spunând că relațiile politice dintre Londra și Moscova, care au devenit tensionate după încarcerarea disidentului rus Alexei Navalnîi și otrăvirea, în 2018, a unui agent dublu rus (Serghei Skripal) și a fiicei sale, erau „aproape moarte”.

Potrivit diplomatului rus, între Moscova și Londra rămân doar legături culturale și economice, în timp ce LBC l-a citat spunând că ultima dată când a vorbit cu ministrul de Externe al Regatului Unit, Dominic Raab, a fost în decembrie 2019.

 

author avatar
Tudor Borcea
209 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger