Cauta

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Soldații ucraineni dezertează, abandonați de Zelenski / „Un cartof pe zi”, „trimiși la moarte sigură”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Voluntarii ucraineni dezertează, abandonați de Zelenski / „Un cartof pe zi”, „trimiși la moarte sigură”

Voluntarii ucraineni din Donbas s-au săturat. Ei se plâng de aprovizionarea mizerabilă și de proasta gestionare a trupelor. „Am fost trimiși la moarte sigură”, spun ei. Mai mulți dintre ei au fost arestați.

Curajoși, determinați și combativi, soldații ucraineni rezistă de mai bine de trei luni în fața armatei ruse. Imaginea eroilor triumfători din tranșee este atent întreținută de guvernul ucrainean. Dar realitatea are și alte fețe.

Un cartof pe zi

În ultimele săptămâni, accentul a fost pus pe soldații ruși care au refuzat să meargă în luptă și să se supună ordinelor comandanților lor. Dar mulți voluntari ucraineni nu par acum dispuși să își riște propria viață pentru a-și apăra patria. Au fost făcute publice primele rapoarte privind dezertările.

Potrivit Washington Post, trupele ucrainene se simt abandonate de către superiorii lor. Soldații din Donbas se plâng, de exemplu, de lipsa de arme și de aprovizionarea slabă. Uneori au mâncat doar un singur cartof pe zi. Se spune că moralul trupelor este atât de scăzut încât luptătorii dezertează.

„Comandamentul nostru nu-și asumă nicio responsabilitate”, a declarat pentru Washington Post Seghei Lapko, care era staționat în Lugansk. „Ei doar își asumă meritele pentru performanța noastră. Ei nu ne susțin”.

Serghei Lapko, locotenentul său Vitali Chrus și alți membri ai companiei de voluntari au acordat un interviu jurnaliștilor americani, în timp ce se aflau într-un hotel. Câteva ore mai târziu, au fost arestați.

„Trimisi la o moarte sigură”

Moralul trupelor din Severodonețk este, de asemenea, scăzut. De la jumătatea lunii mai, pe rețelele de socializare circulă un videoclip al Brigăzii 115, Batalionul 3. Soldații explică faptul că nu vor mai lupta pentru că nu au arme adecvate și prea puțin sprijin pentru a contracara atacurile rusești. De asemenea, se spune că soldații nu sunt respectați. „Am fost trimiși la moarte sigură”, spune un soldat, înconjurat de colegii săi. „Și nu suntem singurii cu această părere, suntem mulți”.

Câteva zile mai târziu, o altă înregistrare video a arătat alți membri ai armatei din aceeași brigadă. „Dezertorii” au fost apoi aspru criticați. „Probabil că au crezut că au venit în vacanță. De aceea și-au părăsit acum pozițiile”, a declarat un bărbat, înconjurat de alți soldați.

Pregătire insuficientă

Mulți dintre acești oameni nu sunt soldați profesioniști. Erau civili obișnuiți înainte de începerea războiului. Serghei Lapko a declarat pentru Washington Post că a fost trimis în Lugansk pentru a sprijini a treia linie de apărare. Dar, în schimb, s-a trezit în prima linie. Lapko, care provine din vestul Ucrainei, la fel ca și camarazii săi, spune că au primit puști AK-47. Potrivit acestuia, „antrenamentul” lor nu a durat nici măcar o jumătate de oră. Unii chiar au refuzat să meargă la război. Aceștia au fost apoi arestați, scrie Blick.

Serghei și Vitali au experimentat luptele din Lugansk. Situația s-a deteriorat în ultimele săptămâni, spune Vitali Chrus: „Nu avem cu ce să lucrăm. Suntem neputincioși. Se pare că, timp de câteva zile, au dormit în pivnițe, cu șobolani în jurul lor. Guvernatorul regiunii Lugansk, Seghei Gaidai, recunoaște că mulți combatanți au fost prost pregătiți. Dar el spune: „Au suficiente provizii medicale și alimente. Singura problemă este că ei nu sunt pregătiți să lupte”.

Pierderi trecute sub tăcere

Serghei Lapko și Vitali Chrus contrazic această afirmație. Potrivit acestora, au dat tot ce au avut mai bun în ciuda greutăților. „Vitali și plutonul său au ucis peste 50 de soldați ruși în luptă de la mică distanță”, explică Lapko. În același timp, a pierdut și câțiva camarazi. Dar se spune că aceste pierderi sunt ținute secrete pentru a proteja moralul trupelor. „La televiziunea ucraineană, se spune că nu există pierderi. Dar acest lucru nu este adevărat”, spune Lapko.

Potrivit acestuia, cei mai mulți dintre combtanți nu au supraviețuit din cauza lipsei de vehicule pentru a evacua răniții și a-i duce la spitale. Unele decese ar fi putut fi evitate, a spus el. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a estimat recent că pierderile proprii se ridică la 100 de morți și 500 de răniți pe zi.

Înainte de arestarea sa, Seghei Lapko a declarat pentru Washington Post: „Suntem gata să luptăm. Vom apăra fiecare metru al țării noastre – dar cu reguli adecvate și fără ordine nerealiste. Am jurat credință poporului ucrainean. Protejăm Ucraina și nu vom lăsa pe nimeni să intre cât timp suntem în viață”. După arestarea sa, comanda i-a fost retrasă și a fost dus într-un centru de internare. El este acuzat de dezertare. Viitorul său este incert.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version