Cauta

RĂZBOI ÎN UCRAINA. America aprobă Planul Marshall pentru Kiev! / Ucraina, îndatorată pe generații!

RĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA aprobă un „plan Marshall” pentru Zelenski / Cât se va îndatora Kievul

Camera Reprezentanților din SUA a susținut joi, 28 aprilie, cu o majoritate covârșitoare, o lege care va facilita exportul de echipamente militare în Ucraina. Este vorba despre reînvierea legii Lend-Lease (Legea de împrumut și leasing), care a contribuit la înfrângerea lui Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Camera a adoptat legea cu 417 voturi pentru și 10 împotrivă, la trei săptămâni după ce a trecut de Senat cu sprijin unanim. Urmează să ajungă la Casa Albă pentru ca președintele Joe Biden să o semneze.

Datori timp de decenii

Măsura reînvie un program din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care permitea Washingtonului să împrumute sau să închirieze echipamente militare aliaților săi. Legea Lend-Lease din 1941, promovată de președintele Franklin Roosevelt, a permis guvernului SUA să împrumute sau să închirieze provizii și materiale de război oricărei națiuni înainte de a intra activ în luptele din cel de-al doilea război mondial.

Întrucât unele țări precum Marea Britanie aveau nevoie să păstreze o mare parte din echipamentul Lend-Lease pentru folosirea postbelică, a fost semnat împrumutul anglo-american prin care britanicii au acceptat să achiziționeze articolele pentru aproximativ zece cenți pe dolar. Valoarea totală a împrumutului a fost de aproximativ 1.075 milioane de lire sterline! Plata finală a împrumutului a fost făcută abia după 70 de ani, în 2006!

Subiectul este sensibil și acum, iar în contextul situației din Ucraina, unde țara va trebui practic reconstruită după război, SUA vorbesc prea puțin de câti ani va avea nevoie Kievul să-și plătească împrumutul.

La două luni de la invazia rusă în Ucraina, membrii Congresului au sperat că legea va funcționa așa cum a funcționat în urmă cu opt decenii, permițând companiilor americane să realimenteze rapid națiunile partenere fără a fi nevoite să treacă prin obstacole birocratice.

„Arsenalul democrației”

„Astăzi, poporul ucrainean se află în prima linie în lupta pentru democrație și împotriva tiraniei, iar SUA trebuie să le ofere toate măsurile posibile de ajutor umanitar și militar”, a declarat reprezentanta democrată Mary Gay Scanlon, îndemnând la susținerea proiectului de lege, scrie Alarabiya News.

Printre alte prevederi, proiectul de lege ar permite Statelor Unite să furnizeze echipamente Ucrainei acum, cu o simplă cerință tehnică de a plăti la o dată ulterioară.

Camera a adoptat legislația în aceeași zi în care Biden a cerut Congresului să aprobe 33 de miliarde de dolari în plus pentru Ucraina, inclusiv peste 20 de miliarde de dolari pentru arme, muniții și alte tipuri de asistență militară.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version