AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Slovacia îi trimite lui Zelenski sisteme de rachete S-300...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Slovacia îi trimite lui Zelenski sisteme de rachete S-300 / Ce primește Bratislava la schimb de la Washington

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Slovacia îi trimite lui Zelenski sisteme de rachete S-300 / Ce primește Bratislava la schimb de la Washington

Premierul slovac, care a însoțit-o vineri, 8 aprilie, pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Ucraina, a spus că armata slovacă a livrat armatei ucrainene sisteme mobile de apărare antirachetă S-300. 

Aceasta este una dintre principalele contribuții materiale oficiale la efortul Ucrainei de luptă împotriva invaziei ruse, după informațiile despre livrarea de tancuri de către armata cehă.

Opoziția slovacă critică livrarea

Deplasându-se la Kiev, premierul slovac Eduard Heger a confirmat că țara sa a furnizat armatei ucrainene sistemul de apărare antiaeriană S-300, potrivit acestuia pentru a „ajuta la salvarea cât mai multor ucraineni nevinovați”.

Livrarea către Ucraina a sistemelor S-300 a fost criticată de opoziția din Slovacia, care a denunțat că guvernul de la Bratislava acționează împotriva intereselor țării, lipsind-o de aceste sisteme strategice de apărare antiaeriană.

De concepție sovietică, acest sistem este oferit Ucrainei, iar Slovacia trebuie să primească în schimb de la Washington un nou sistem de apărare antirachetă Patriot (PAC3), al patrulea de acest tip, informație confirmată vineri de Casa Albă.

De asemenea, Republica Cehă a trimis ucrainenilor material militar de concepție sovietică, tancuri și vehicule blindate, ceea ce ministrul ceh al Apărării a confirmat cu jumătate de gură, regretând în același timp că Ungaria complică livrarea de arme refuzând să-și deschidă granița în acest scop, scrie RFI.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a avertizat în urmă cu trei săptămâni că Moscova nu va tolera acest tip de aprovizionare cu arme către Ucraina, despre care a spus că ar fi „țintă legitimă” pentru armata rusă.

Slovacia, țară care se învecinează cu Ucraina, găzduiește acum pe teritoriul său un nou grup de luptă NATO, alianță din care face parte, cu soldați cehi, americani, germani, olandezi și sloveni.

author avatar
Tudor Borcea
358 afisari

3 COMENTARII

  1. Frecție ca orice „ajutor” militar; S-300 slovac nu are modulul de comandă, adică, așa cum e, nu merge.

  2. Așadar, o donație pentru Ucraina! Ceea ce primesc în schimb, de la Washinghton, e tot gratis, sau pe bani?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger