AcasăȘTIRI EXTERNEUngaria, pedepsită pentru că a votat suveranismul! UE vrea să-i taie fondurile...

Ungaria, pedepsită pentru că a votat suveranismul! UE vrea să-i taie fondurile europene

Ungaria, pedepsită pentru că a votat suveranismul! UE vrea să-i taie fondurile europene

Procedura, fără precedent, de suspendare a plății fondurilor europene în cazul încălcării principiilor statului de drept a fost activată de Comisia Europeană împotriva Ungariei. În campania electorală, premierul maghiar Viktor Orban a amenințat cu ieșirea țării din UE dacă îi vor fi tăiate fondurile europene.

Comisia Europeană a luat măsuri împotriva Ungariei, la două zile după o nouă victorie electorală a lui Viktor Orban, anunțând demararea unei proceduri care ar putea priva Budapesta de fonduri europene din cauza acuzațiilor de corupție.

Budapesta: Maghiarii sunt pedepsiți că nu vorbesc pe placul Bruxelles-ului

Lansarea acestei proceduri fără precedent a fost anunțată marți de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în fața Parlamentului European, care a aplaudat această inițiativă.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Orban, a acuzat Comisia că „a făcut o greșeală” și că vrea să „pedepsească alegătorii maghiari pentru că nu și-au exprimat o opinie pe placul Bruxelles-ului, la alegerile” de duminică.

Polonia, o altă țară în dezacord constant cu Bruxelles-ul pe probleme de stat de drept, pe de altă parte, scapă în această etapă de o astfel de procedură.

Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn „a vorbit astăzi (marți) cu autoritățile maghiare și le-a informat că acum vom trimite scrisoarea de avertisment pentru a activa mecanismul”, a declarat Von der Leyen în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu europarlamentarii, scrie Le Figaro.

UE acuză corupția din Ungaria

Ea nu a precizat care este conținutul acestei scrisori. Dar într-o scrisoare anterioară trimisă la Budapesta în noiembrie, Comisia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la problemele legate de achizițiile publice, conflictele de interese și corupția.

O luptă insuficientă împotriva corupției este și motivul blocării de către Comisie a planului de redresare post-Covid-19 al Ungariei, în valoare de 7,2 miliarde de euro subvenții europene. Discuțiile cu Budapesta pe această temă „nu ne permit în prezent să găsim un teren comun” , a comentat Ursula von der Leyen.

Felicitat de președintele rus Vladimir Putin, căruia îi este apropiat, Viktor Orban nu a omis să-i atace pe „birocratii de la Bruxelles”, în discursul său de victorie, atacându-l și pe și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Comentarii puțin apreciate la Bruxelles, în plină invazie rusă a Ucrainei.

Sunt necesare 15 voturi din 27

Mecanismul de „condiționare” este o procedură în vigoare din ianuarie 2021, dar niciodată utilizată încă, pentru suspendarea plății fondurilor europene către o țară în care se constată încălcări ale statului de drept care afectează finanțele UE.

O posibilă suspendare sau reducere a plăților trebuie să fie aprobată de cel puțin 15 din cele 27 de state membre, reprezentând cel puțin 65% din totalul populației UE. O astfel de procedură ar trebui să dureze între șase și nouă luni.

Curtea de Justiție a UE a confirmat legalitatea acestui regulament la jumătatea lunii februarie, respingând acțiunile în anulare ale Ungariei și Poloniei. Parlamentul European presează de luni de zile Comisia să activeze acest mecanism, dar aceasta din urmă a decis să aștepte undă verde de la Curte.

author avatar
Tudor Borcea
613 afisari

6 COMENTARII

  1. Tanti Ursula,
    Las-o jos ca macane. Povesteste mai bine de coruptia lu matale. Sa ne povestesti cum e cu vacsinu minune. Cum sotul lu duamna e mare mahar pe la pfizer si cu comisionul pe care l- ai ciupit pt ,,performanta,, achizitilor de la mai sus numita companie. Asta cum se numeste in dovlecul lu matale? Cum naiba ,zana dekaparilor,numita Kovesi sta si se uita ca proasta ‘n lemne si nu vede decat coruptia la romani,bulgari si mai stiu eu ce amarati ?

    https://opozitia.net/2022/01/07/sotii-ursula-si-heiko-von-der-leyen-au-fost-santajati-in-afacerea-pfizer-de-36-miliarde-dolari/

  2. Ei se intind spre Transilvania in ritm alert , cumpara tot de la nivelul guvernului chiar si cu banii fundatiei Godju pe care au jepcuit o tot cu ajutorul romanilor tradatori. Il doare in dos de ue .

  3. Ca esre coruptie,in Ungaria,mai mult ca sigur.
    Sa imi spuna doamna de la comisia europeana,care politician nu este corup….ca in pilda cu aruncatu pietrei….
    Pe unguri,nu pot sa ii sufar,dar le apreciez hotararea si patriotismul.
    Ar trebui sa le copiem modelul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger