AcasăȘTIRI EXTERNESUA caută tancuri rusești să le trimită în Ucraina / Cea mai...

SUA caută tancuri rusești să le trimită în Ucraina / Cea mai puternică armată cere de la săraci

SUA caută tancuri rusești să le trimită în Ucraina / Cea mai puternică armată cere de la săraci

SUA caută tancuri T-72, de concepție și fabricație sovietică, pentru a le livra forțelor ucrainene. În condițiile în care transferul în Ucraina a avioanelor de luptă MiG-29 „Fulcrum”, încă în serviciu în cadrul unor forțe aeriene ale țărilor membre NATO, nu a fost posibil, probabil că situația va fi diferită pentru vehiculele blindate.

Deja, la 1 aprilie, Germania a dat undă verde trimiterii în Ucraina a aproximativ cincizeci de BMP-1A1, adică vehicule de luptă de infanterie care au servit sub steagul fostei Republicii Democrate Germane, înainte de a fi vândute Suediei, care le-a cedat apoi Cehiei sub denumirea de „PBV 501”, după ce le-a modernizat.

Cu avioane n-a mers, poate cu tancuri

Având în vedere că au deja vehicule BMP-1 – ca și omologii lor ruși – forțele ucrainene nu vor avea, evident, nicio dificultate în implementarea acestor PBV501, chiar dacă au fost reproiectate la scară largă.

Și acest lucru este valabil și pentru tancurile de luptă T-72, pe care Statele Unite vor să le trimită în Ucraina, solicitând în acest sens mai multe țări NATO care le mai au.

În comparație cu avioanele MiG-29 (sau chiar cu sistemul de apărare aeriană S-300 pentru care Slovacia a fost solicitată de Pentagon), transferul tancurilor T-72 către forțele ucrainene va pune mai puține probleme, deoarece unele dintre țările NATO au reserve din aceste tancuri.

Este cazul, de exemplu, Bulgariei, cu 250 de exemplare aflate în rezervă (față de 160 în serviciu). Sau cel al Ungariei, care a pus deoparte 134 de T-72. În plus, forțele maghiare își vor înlocui cele 34 de T-72 aflate încă în serviciu cu 44 de Leopard 2A7 și 12 Leopard 2A4 comandate de la compania germană Krauss-Maffei Wegmann.

Polonia are peste 860 de tancuri, inclusiv 249 de Leopard, 232 PT-91 Twardys și 382 T-72 modernizate. Acestea ar trebui să fie înlocuite în curând cu 250  de tancuri M1A2 SEPv3 Abrams, a căror achiziție a fost confirmată pentru aproximativ 5 miliarde de euro, scrie Opex 360. Însă altor aliați NATO care dețin tancuri T-72 le va fi greu să renunțe la ele. Slovacia a păstrat doar 20 de exemplare.

Ar putea fi trimise în Donbas

Oricum, potrivit New York Times, Statele Unite se consultă în prezent cu aliații săi pentru a furniza Ucrainei tancuri T-72, ca răspuns la o nevoie exprimată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Potrivit sursei, aceste tancuri ar putea fi angajate în Donbas, unde forțele ruse își măresc presiunea.

Mai pe larg, SUA au indicat că vor acorda 300 de milioane de ajutoare suplimentare Ucrainei, ceea ce va face posibilă finanțarea trimiterii de muniție, drone și rachete.

„Statele Unite au angajat acum peste 2,3 miliarde de dolari în asistență militară Ucrainei de când administrația Biden a preluat mandatul, inclusiv peste 1,6 miliarde de dolari în asistență militară de la invazia, neprovocată și premeditată din partea Rusiei”, a argumentat John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului. „Această decizie subliniază angajamentul neclintit al Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în sprijinul campaniei sale eroice de respingere a războiului decis de Rusia”, a adăugat el.

Pierderile ucrainene, ținute la secret

Înainte de invazia rusă, armata ucraineană avea un număr destul de important de tancuri de luptă, inclusiv T-64, T-72 și T-80. S-a raportat că a reușit să recupereze tancuri abandonate la sol de ruși, care ar fi pierdut aproape 450 din 24 februarie, potrivit site-ului oryxspioenkop.com.

Cu toate acestea, în timp ce pierderile rusești sunt destul de bine documentate, situația este diferită pentru cele suferite de forțele ucrainene. „Chestiunea resurselor este un mare factor de incertitudine, datorită eficienței propagandei Kievului și a „disciplinei informaționale” a luptătorilor”, a notat recent Fundația pentru Cercetare Strategică, într-o notă despre conflict. „Ignorăm astfel starea forțelor ucrainene, care trebuie să fi suferit și ele pierderi grele”.

author avatar
Tudor Borcea
601 afisari

5 COMENTARII

  1. Inarmarea e o treaba costisitoare, iar americanii nu arunca bani. Daca se poate rezolva cu castig… Adica dati-va armele vechi gratis si cumparati altele noi de la noi.

  2. AJUTOR PENTRU UCRAINA SAU GOLANEALA AMERICANA ?,BIDEN SE JOACA DEA RAZBOIUL ,INCEARCA SA-I BAGE IN RAHAT PE CEI SLABI CHIAR DACA SUNT IN NATO !.CONTINUAREA RAZBOIULUI ESTE DORITA DE AMERICANI CA SA-SI EXPERIMENTEZE UNELE ARME ,SA-SI VANDA STOCURILE VECHI ,LA URMA URMEI SA FACA BANI !.
    PROCEDAND ASA AMERICANII LUNGESC RAZBOIUL IAR NUMARUL VICTIMILOR VA CRESTE SEMNIFICATIV ,CE LE PASA LOR ?.CEI CARE CRED IN CE TRANCANESC AMERICANII SUNT PROSTI DEA BINELEA.
    RUSII NU VOR RENUNTA PANA NU VOR PUNE UCRAINA IN SITUATIA UNEI CAPITULARI NECONDITIONATE !,DOAR ASA VOR FACE DIN UCRAINA UN STAT CARE SA ASCULTE COMANDA MOSCOVEI ,IAR CA UCRAINA SA NU MAI AIBA PUTEREA SA SE RIDICE VRODATA O SA O LASE DOAR CU CEI A UCRAINEI !: FARA NOVAIA RASIA ,FARA DOMBAS ,FARA IESIRE LA MARE ,ODESA INTRAND DEFINITIV SUB STAPANIRE RUSEASCA ASA CUM A FOST.
    EUROPA NU POATE RENUNTA LA GAZUL SI PETROLUL RUSESC PESTE NOAPTE !,SA CONSTRUIESTI O ALTA INFRASTRUCTURA PENTRU GAZE LICHEFIATE NU SE REALIZEAZA PESTE NOAPTE SI NICI IN 2 ANI !,ADAUGA LA ASTA SI NAVELE SPECIALE PENTRU TRANSPORT GAZE ,CARE VOR FI COSTURILE IN VREMEA ASTA DE CRIZA ??>

  3. golaneala maxima a retardatilor de americani, condusi de un RAMOLIT SINISTRU si camarila lui, dar si prostia maxima a slugilor europene…..restul ,E TACERE!!!!!

  4. Zic sa le ceara de la talibani, ca tot le-au lasat „moka” armament, munitii, tehnica de lupta (tancuri, transportoare blindate, autotunuri) si elicoptere de vreo…80 de miliarde de coco!!! c-asa-i cu „parteneriatu’ strategic”: la dusmani le da „moka”, partenerilor strategici cu banii inainte, ca la c…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger