Cauta

RĂZBOI ÎN UCRAINA. CIA l-a salvat de la asasinat pe Zelenski. Cum a fost dejucat planul Moscovei

RĂZBOI ÎN UCRAINA. CIA l-a salvat de asasinat pe Zelenski. Cum a fost dejucat planul Moscovei / Foto: Facebook

Niciodată până acum serviciile de informații americane nu au împărtășit atât de multe informații clasificate ca în timpul crizei din Ucraina. CIA a ajutat la neutralizarea comandoului forțelor speciale rusești a cărui misiune era să-l ucidă pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Pe lângă trimiterea de echipamente, sprijinul militar american acordat Ucrainei a inclus o asistență valoroasă în materie de informații încă de la începutul conflictului și chiar înainte de invazia rusă.

SUA, ochii și urechile ucrainenilor

Fie că este vorba de informații prin satelit, de sisteme de ascultare, dar și prin mijloace umane, americanii și-au demonstrat eficiența, avertizând foarte devreme despre lansarea inevitabilă a invaziei în Ucraina, la ordinul lui Vladimir Putin.

După cum au recunoscut serviciile americane, niciodată până acum nu au mai fost împărtășite atât de multe informații clasificate, într-un mod atât de masiv, cu o țară care este cu siguranță un aliat, dar care nu este membră a NATO, dezvăluie NBC News.

Sursa citată relatează cum, datorită informațiilor detaliate furnizate despre locurile exacte pe care avioanele și rachetele rusești urmau să le atace, ucrainenii au putut să-și mute și să-și adăpostească propriile avioane și baterii aeriene. Acest lucru le-a permis să își păstreze mijloacele de apărare, inferioare rușilor ca număr, pentru un conflict intens și susținut.

Un alt caz raportat de NBC a fost cel al unui avion de transport de trupe reperat și doborât, cu câteva sute de oameni la bord, de către apărătorii ucraineni chiar la începutul războiului. Fără cooperarea cu Pentagonul, avionul de mare capacitate ar fi putut ateriza și lua cu asalt un aeroport cheie din apropierea Kievului, scrie Le Parisien.

CIA alocă, de asemenea, resurse semnificative, potrivit unor actuali și foști oficiali, pentru colectarea de informații cu scopul de a-l proteja pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care rușii vor să îl ucidă. Agenția se consultă cu ucrainenii cu privire la „modul cel mai bun de a-l deplasa, asigurându-se că nu se află în același loc cu întregul său lanț de comandă, lucruri de genul acesta”, a declarat un oficial american.

Alerta lui Jake Sullivan

În primele zile ale invaziei, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Joe Biden, i-a alertat pe aliații săi cu privire la faptul că forțele speciale rusești erau prezente în regiunea Kievului, cu misiunea de a-l ucide pe președintele Zelenski.

Ceea ce l-a determinat pe ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, să facă o aluzie publică – nechibzuită, potrivit unora – la aceasta, precizând că Franța era gata să facă tot ce era necesar pentru siguranța lui Zelenski.

Datorită indicațiilor americane, ucrainenii i-au „neutralizat” (eliminat în limbaj militar) la timp pe atacatorii ruși. La începutul lunii martie, The New York Post a dezvăluit că Volodimir Zelenski a scăpat de cel puțin 12 încercări de asasinat de la începutul conflictului din Ucraina.

Directorul CIA, William Burns, a declarat luna trecută în Congres că, atunci când s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev, în ianuarie, „i-am împărtășit informațiile pe care le aveam atunci despre unele dintre cele mai grafice și îngrijorătoare detalii ale planificării rusești cu privire la Kiev și am continuat să facem acest lucru în fiecare zi de atunci”.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version