AcasăȘTIRI EXTERNECum să nu-i placă Putin pe nemți? I-au îngroșat visteria cu 9...

Cum să nu-i placă Putin pe nemți? I-au îngroșat visteria cu 9 miliarde de euro de când a început războiul din Ucraina

Germania a fost cel mai mare cumpărător de energie rusească în primele două luni ale războiului din Ucraina.

Un studiu publicat de Centre for Research on Energy and Clean Air(CREA) arată că Rusia a câștigat 63 de miliarde de euro (66,5 miliarde de dolari) din exporturile de combustibili fosili începând cu 24 februarie, data la care trupele rusești au atacat Ucraina.

Folosind urmărirea în timp real a fluxurilor de gaze prin conducte și date bazate pe istoricul comerțului lunar, cercetătorii au estimat că numai Germania a plătit Rusiei aproximativ 9,1 miliarde de euro pentru livrările de combustibili fosili – în principal gaze naturale.

Claudia Kemfert, un expert senior în domeniul energiei de la Institutul German pentru Cercetare Economică, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru AP că cifrele sunt plauzibile, având în vedere recenta creștere bruscă a prețurilor la combustibilii fosili. Anul trecut, Germania a plătit în total aproximativ 100 de miliarde de euro pentru importurile de petrol, cărbune și gaz – din care un sfert au provenit din Rusia.

Guvernul german a declarat că nu poate comenta estimările și a refuzat să ofere cifre proprii, spunând că acestea ar trebui să provină de la companiile care achiziționează sursele de energie.

După anexarea de către Rusia a Crimeei în 2014, Germania și-a crescut dependența de importurile rusești de energie.

Fostul cancelar Angela Merkel a ripostat anul trecut împotriva eforturilor SUA de a opri gazoductul rusesc Nord Stream 2, o decizie puternic susținută de succesorul ei, Olaf Scholz, al cărui Partid Social-Democrat a susținut mult timp cooperarea energetică cu Rusia. Conducta a fost înghețată de noul guvern de centru-stânga al lui Scholz doar cu puțin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Kemfert a declarat că angajamentul recent al Berlinului de a produce energie electrică numai din surse regenerabile până în 2035 este binevenit, „dar atâta timp cât Germania continuă să cumpere gaze și petrol, fie din Rusia, fie din alte autocrații, își subminează atât propria credibilitate, cât și securitatea energetică”.

Potrivit raportului CREA, al doilea cel mai mare importator de combustibili fosili din Rusia în cele două luni de la izbucnirea războiului a fost Italia (6,9 miliarde de euro), urmată de China (6,7 miliarde de euro).

Coreea de Sud, Japonia, India și Statele Unite au cumpărat, de asemenea, energie rusească după începutul războiului, deși mult mai puțin decât Uniunea Europeană. În ansamblu, blocul celor 27 de națiuni a reprezentat 71% din veniturile totale ale Rusiei din petrol, gaze și cărbune, în valoare de aproximativ 44 de miliarde de euro.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
799 afisari

4 COMENTARII

  1. o nu cineva il inarmeaza pe putin si il finanteaza sa provoace al 3-lea razboi mondial, in primele 2 nu s-a intamplat acelasi lucru ?

  2. Pai ce asteptari sa ai de la ipocritii aia de Fritzi nazisti imputiti, clar joaca la 2 capete, doar isi permit !! Bine ca i-au gasit pe idiotii aia inutili de ukro-na-zi, sa ii bage la mijloc sa se lupte ca chiorii cu salbaticii aia de rusnaci !! Bai Olaf, taie-le gazul putin la nazistii tai din debara, sa vedem daca, si mai ales cat o sa maraie la tine !! Ha ha ha 🙂 Si bai, vaxxinatilor in cap, vedeti ca cica astia din Clanul Covidian au bagat si ceva Virus Margburg in vaxxinul vostru celebru, asa ca cobailor, aia e, cu totii sunteti numai niste bombitze umblatoare, o sa deveniti in curand si niste zombi, la propriu, iar atunci o sa inceapa Marea Curatare, a voastra, da, bai cobailor pampasi !! Ha ha ha 🙂 Multa Sanatate, bai, La Anul si La Multi Ani 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger