AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. ALERTĂ, armele trimise de Occident Kievului ajung în Africa!?...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. ALERTĂ, armele trimise de Occident Kievului ajung în Africa!? / ANCHETĂ CNN, America nu controlează situația!

SUA au puține modalități de a urmări aprovizionarea substanțială cu arme antitanc, antiaeriene și de alt tip pe care le-au trimis în Ucraina. Între timp, mass-media ucraineană anchetează modul în care comandamentul ucrainean vinde arme țărilor africane sub masca „surplusului” prin firmele controlate ale Ministerului Apărării.

Mass-media ucraineană a ieșit cu o anchetă privind modul în care comandamentul ucrainean vinde arme țărilor africane sub masca „surplusului” prin firmele controlate ale Ministerului Apărării.

„Surplus” de vânzare, în plin război

Se dovedește că există un amendament special în legile Ucrainei care permite vânzarea de arme din categoria „surplus” chiar și în timpul războiului. Ministerul Apărării al Ucrainei vinde vehicule blindate, tancuri, mitraliere, puști, grenade și veste antiglonț.

Sortimentul de vânzare este de aproape 1000 de pagini. Compania care vinde arme este NVK Techimpeks, aceeași companie care acum câțiva ani a participat la „schemele” de vânzare a armelor poloneze către Africa.

Pe de altă parte, administrația Biden este dispusă să-și asume riscul ca armele livrate Ucrainei să ajungă și pe alte mâini, nedorite, scrie CNN.

Pe termen scurt, SUA consideră că transferul de echipamente în valoare de sute de milioane de dolari este vital pentru capacitatea ucrainenilor de a rezista invaziei Moscovei. Dar riscul, spun atât actualii oficiali americani, cât și analiștii din domeniul apărării, este că, pe termen lung, unele dintre aceste arme ar putea ajunge în mâinile altor armate și miliții pe care SUA nu au intenționat să le înarmeze.

„În ceața războiului, controlul e aproape zero”

„Avem informații pentru o perioadă scurtă de timp, dar când intră în ceața războiului, vizibilitatea și controlul sunt aproape zero”, a declarat o sursă informată din serviciile secrete americane. Dar în acest moment, a spus un oficial din domeniul apărării, administrația Biden consideră că eșecul de a înarma în mod adecvat Ucraina reprezintă un risc mai mare.

Timp de luni de zile, oficialii americani și occidentali au oferit relatări detaliate despre ceea ce știe Occidentul despre situația forțelor rusești din interiorul Ucrainei: câte victime au suferit, puterea de luptă rămasă, stocurile de arme, ce tipuri de muniții folosesc și unde. Dar când vine vorba de forțele ucrainene, oficialii recunosc că Occidentul – inclusiv SUA – are unele lacune în materie de informații.

Administrația Biden și țările NATO spun că furnizează arme Ucrainei în funcție de ceea ce forțele ucrainene spun că au nevoie, fie că este vorba de sisteme portabile precum rachetele Javelin și Stinger sau de sistemul de apărare aeriană S-300 slovac, trimis săptămâna trecută.

Rachetele Javelin și Stinger, precum și puștile și muniția sunt, în mod natural, mai greu de urmărit decât sistemele mai mari precum S-300, care a fost trimis pe calea ferată. Deși Javelin au numere de serie, nu există prea multe modalități de a urmări transferul și utilizarea lor în timp real, spun surse familiarizate cu această chestiune.

Jordan Cohen, un analist de apărare și politică externă la institutul CATO care se concentrează pe vânzările de arme, a spus că cel mai mare pericol din jurul valului de arme care sunt canalizate în Ucraina este ceea ce li se întâmplă atunci când războiul se încheie sau trece într-un fel de impas prelungit.

Precedentul Afganistan

Un astfel de risc face parte din orice luare în considerare a trimiterii de arme în străinătate. Timp de decenii, SUA au trimis arme în Afganistan, mai întâi pentru a înarma mujahedinii în lupta lor împotriva armatei sovietice, apoi pentru a înarma forțele afgane în lupta lor împotriva talibanilor.

Inevitabil, unele arme au ajuns pe piața neagră inclusiv rachete antiaeriene Stinger, de același tip pe care SUA îl furnizează acum Ucrainei. Statele Unite ale Americii s-au luptat să recupereze rachetele Stinger după războiul sovietic din Afganistan. Nu a reușit să le găsească pe toate și când SUA au invadat Afganistanul în 2001, unii oficiali s-au temut că ar putea fi folosiți de talibani împotriva SUA.

Oficialii sunt mai puțin îngrijorați – cel puțin deocamdată – că armele vor cădea în mâinile rușilor. Surse din serviciile de informații au remarcat că eșecul Rusiei de a deține zone mari de teritoriu sau de a forța predarea multor unități ucrainene înseamnă că acele arme fie au fost folosite, fie au rămas mâini ucrainene.

author avatar
Tudor Borcea
777 afisari

3 COMENTARII

  1. Ha ha scenariul Benghazi.Adica rachetele americane ajung la „teroristi” care trag dupa avioane.De ce nu ni se spune de fapt ca e deja razboi mondial?

  2. Toate armele teroristilor provin din America si vindute sau date pe moca de Americani

  3. Buna treaba au mai facut amerlocii astia. Armele lor pentru Ucraina, o parte ajunse in mana ISIS vor fi folosite la doborarea avioanelor de pasageri si-n atentate teroriste pe pamantul european.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger